Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Én az ajánlás 47., 48. pontjaihoz, a módosító indítványaimhoz szeretnék néhány megjegyzést fûzni.

Az alkotmány-elõkészítõ bizottság minden erre irányuló módosító javaslatot - amelyik az állampolgári jogok országgyûlési biztosára, illetve a különbiztosokra vonatkozott volna - elutasított, amibõl számomra az a következtetés adódott, hogy a jelenlegi rendszert, a jelenlegi helyzetet akarja véglegesen, az új alkotmány szövegében is megjeleníteni.

De fel szeretném hívni arra figyelmet, hogy az állampolgári jogok országgyûlési biztosa és a különbiztosok jogintézménye meglehetõsen új a magyar jogrendszerben, létrehozásukkor is inkább talán politikai, mintsem jogelméleti vagy jogalkalmazási tapasztalati megfontolások voltak a lényegesebbek.

A jogfejlõdésnek lehetnek olyan állomásai, amikor esetleg más különbiztosok is, a különbiztos igénye is megfogalmazódhat, így más országok gyakorlatából tudjuk, hogy létezik gyermekjogi biztos, létezik környezetvédelmi vagy fogyasztóvédelmi biztos is. Én nem mondom azt, hogy ezekre szükség van. Vagy pontosabban: van olyan módosító indítványom a 48. ponton benyújtva, amelyik az egyik különbiztosra vonatkozóan az én véleményemet világosan jelzi, hogy szükség lenne - mondjuk a gyermeki jogokkal kapcsolatosan - különbiztosra.

Én elfogadom azonban azokat az érveléseket, amelyek azt mondják, hogy nem kiforrott még ez az országgyûlési biztosi intézmény, és lehet, hogy az évek hosszú gyakorlata alapján éppen az országgyûlési biztoshoz vagy helyetteseihez érkezõ problémák csoportosulása alapján juthatunk arra a következtetésre, hogy bizonyos kérdésekre különbiztosokat kellene kinevezni vagy megbízni, Országgyûlés által megválasztani.

Én tehát egy rugalmasabb felfogás mellett érvelnék, és hogyha nem lenne világos, akkor én a 47. ponton lévõ módosító indítványom mellett szeretnék tovább érvelni, amely semmi másról nem szól - és a lehetõ legpuhábban próbáltam megfogalmazni -, mintsem arról, hogy ne zárja le most, a koncepció pillanatában az Országgyûlés az alkotmánynak ezt a részét, hanem hagyja nyitva annak lehetõségét, hogy esetleg más különbiztosok is létrejöhessenek. Pusztán errõl szól a módosító indítvány.

Azért a puha megfogalmazás, amely úgy szól, hogy az alkotmányban rendelkezni kell az állampolgári jogok országgyûlési biztosáról, általános helyettesérõl és a különbiztosokról, amelyek köre jelenleg a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyûlési biztosából és az adatvédelmi biztosból áll.

Tehát gondolom, értékelik képviselõtársaim, hogy nem felrúgva a jelenlegi szituációt, nem változtatva a jelenlegi helyzeten, de nyitva hagyva annak lehetõségét, hogy esetleg a jogfejlõdés és a joggyakorlat, a jogalkalmazási tapasztalatok, az ombudsman mûködési tapasztalatai, a szakombudsmanok mûködési tapasztalatai hozhatnak olyan helyzetet, amelyek felvetik az Országgyûlés számára más különbiztosi intézmény megalapításának szükségességét.

Ezért ennek a lehetõségét szeretném, ha az alkotmányban megfogalmazódna. Ezért, hogyha az alkotmány-elõkészítõ bizottság akceptálná a 47. sorszámon lévõ módosító indítványomat, akkor én készséggel visszavonnám a 48-ast. Ha a 47-est elutasítja, akkor viszont érvelnék a 48-as mellett. De ezért, én úgy gondolom, hogy azt majd egy kétpercesben teszem, hogyha tiltakozni fognak az alkotmány-elõkészítõ bizottság tagjai. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage