Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Ha elnök úr megadja a szót, akkor elmondom két mondatban. Tekintettel arra, hogy a bizottság nem állított ugyan kisebbségi elõadót, de jelezni kívánom a tisztelt Háznak, elnök úrnak és valamennyi hallgatónknak és érdeklõdõnek, hogy Bársony alelnök úr a bizottság többségi álláspontját ismertette, a kormánypárti képviselõk álláspontját, amellyel szögesen ellentétben állt az összes ellenzéki képviselõ álláspontja, mert mind tartalmilag, mind formailag súlyos kifogásaink voltak az alapszerzõdéssel kapcsolatban.

Nevezetesen a lábjegyzettel kapcsolatos kifogásunk, nevezetesen az egyházi ingatlanok visszaadásától kezdve, a nyelvhasználaton keresztül az oktatásig terjedõ hiányok az alapszerzõdésbõl; az a tény, hogy a választások elõtt két hónappal egy olyan kormányzattal kötött megállapodást Magyarország kormánya, amely kormányzat a legkisebb jelét nem mutatta annak, hogy az ott élõ kétmilliós magyarság helyzetén javítson, egyébként mutatja, hogy mennyire ellentmondásos volt a magatartásuk, és mennyire tetten érhetõ volt ez a választási kampány végén, amikor Iliescu elnök úr a magyar veszély kártyáját húzta elõ a belsõ zsebébõl, hogy mennyire nem gondolta komolyan még azt a keveset sem, ami az alapszerzõdésben volt, mindezeket mi akkor kifejtettük, elmondtuk, és úgy gondoltuk, hogy a bizottság elõadója majd ismertetni fogja ezt.

Miután nem történt meg, ezért voltam kénytelen ezt most pótlólag megtenni. Többet errõl a holnapi vita során fognak hallani, tisztelt képviselõtársaim. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage