Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint ismeretes, a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztetõ Tanácsában született megállapodás 1996-ra 19,5 százalékos mértékû átlagkereset-emelésre vonatkozott.

A kormány a szociális partnerekkel együtt a közelmúltban áttekintette a megállapodás idõarányos teljesítését. Az elsõ és harmadik negyedéves teljesítés alapján elsõsorban az önkormányzati területeken számottevõ elmaradás mutatkozik. Az eltérés mértékét befolyásolni fogja az év utolsó negyedévében várhatóan az átlagost meghaladó bérkifizetések bekövetkezése. Itt szeretnék utalni a közalkalmazotti bértábla szeptemberben életbe lépett módosítására, illetve a költségvetés módosítása keretében már korábban elfogadott egyszeri kifizetési lehetõség felhasználására.

Az elmaradás elsõsorban a közoktatásban jelentõs, ezért a kormány most a jelenleg beterjesztett módosítással azt javasolja, hogy 3,4 milliárd forint elköltésére nyíljon lehetõség, elsõsorban a közoktatási területen. A 3,4 milliárd forintos keret felosztásáról a kormány a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztetõ Tanácsában elfogadandó megállapodás alapján kíván intézkedni.

A központi költségvetési szervek munkavállalói közül elsõsorban a vízügyi ágazatban foglalkoztatottak részére indokolt pótlólagos személyi juttatás kifizetése, a kért 300 millió forintos keret elosztása is a KIÉT keretében születendõ megállapodás alapján történne.

Összességében tehát kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a benyújtott törvényjavaslat elfogadásával adja meg a felhatalmazást, hogy a korábbiakban említett területeken korrekciós intézkedésekkel a kereseti viszonyokat valamelyest javítani tudjuk. Szeretném azt is hozzátenni, hogy az ez évi kifizetéshez arra lenne szükség, hogy a tisztelt Ház a holnapi nap folyamán ebben az ügyben döntést hozzon.

Azt gondolom, hogy - átérezve a javasolt döntés jelentõségét - valószínûleg konszenzust lehet ebben létrehozni, tehát remélhetõleg holnap a Ház ebben az ügyben szavazni fog tudni. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage