Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési bizottság elõadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Meglehetõsen nehéz helyzetben volt a költségvetési bizottság a kulturális bizottság törvénymódosító javaslatának tárgyalásakor, és ezért szükségesnek ítélte azt, hogyhangot adjunk mindannak az aggályunknak, felvetéseinknek, amely a költségvetési bizottsági ülésen megfogalmazódott.

Ha szigorúan vesszük a médiatörvényt, akkor az ORTT költségvetését egy külön törvényben kellene meghatározni, amit a költségvetési bizottságnak az ORTT javaslatára kellett volna benyújtani a tisztelt Házhoz. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor a médiatörvénybõl levezethetõ, hogy egyszerûen ez a törvény nem nyújtható be 1996-ra, és e vonatkozásban a médiatörvény úgy rendelkezett, hogy az új költségvetés jóváhagyásáig a korábbi jóváhagyott költségvetés alapján mûködik az ORTT testülete.

Tehát egy meglehetõsen sajátságos helyzet állt elõ, hiszen a médiatörvény nem teszi lehetõvé a költségvetési bizottságnak azt, hogy 1996-ra benyújtsa a Házhoz a költségvetést. Ezt szeretném egy kicsit mélyebben kifejteni, hogy miért is van ez.

(16.50)

Egyrészt meghatározza a médiatörvény 77. §-a azt, hogy milyen forrásokból kell biztosítani az ORTT mûködését, másrészt meghatározza azon kereteket, amelyek között a költségvetést meghatározhatja a költségvetési bizottság.

Nos, azok a források, amelyeket a médiatörvény a mûködés fedezetéül rendel, azok a források 1996-ban egyszerûen nem állnak rendelkezésre. Mert milyen forrásokról van szó? Mûsorszolgáltatási díj - ezt tudjuk, hogy még nem létezik. Pályázati díj nem létezik. Kötbér, kártérítésbírság nem létezik. Üzemben tartási díj, valamint e címen az állam által nyújtott átalány, illetve kiegészítés formájában nyújtott folyósítás, ez szintén nem létezik. Továbbá nincs semmiféle alapja a költségvetési hozzájárulás önkéntes befizetéseinek sem.

Tehát látható, hogy bármilyen jóindulattal kezelte volna is a költségvetési bizottság az ORTT költségvetését, egyszerûen forrásoldalon semmiféle rendelkezést nem hozhatott volna ebben az elkülönített törvényben.

Másrészt az is gondot okozott, és ebben teljesen egyetértettünk a kormány költségvetési bizottságban kifejtett álláspontjával, hogy a költségvetésbe egyszerûen az ORTT mint szervezet, mint intézmény nem illeszthetõ. Nem sorolható be, hiszen amint arra már utaltam, egy teljesen különálló a központi költségvetésen kívül álló törvényben kell rendelkezni.

Ennek ellenére a költségvetési bizottság átérezte az Országos Rádió és Televízió Testületnek az ebbõl következõ lehetetlen helyzetét, és éppen ezért mérlegelte a kulturális bizottságnak a javaslatát, és hosszas vita után azt általános vitára alkalmasnak minõsítette, fönntartva mindazt a szakmai aggályt, amit az elõzõekben én kifejtettem. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage