Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mint már elõbb utaltam rá, tulajdonképpen itt a 7. §-nak a szociális törvény 37/A § (2) bekezdésének módosításáról van csupán szó.

Itt arról van szó tulajdonképpen, hogy a létfenntartást biztosító vagyon körébe semmiképpen ne kerüljön be a mozgáskorlátozott, rokkant rokkantkocsija, mert hisz ez nem vagyontárgynak, hanem nélkülözhetetlen eszköznek tekintendõ, illetve olyan speciális eset, nem gyakori eset, amikor valaki örököl egy negyed házat vagy egy kisebb ingatlant, amelyet nem tud elidegeníteni, nem tud eladni, szeretné eladni ugyan, mert az segítene a szociális helyzetén, azonban vevõje nincs.

Ha ezt felértékeljük vagyonként, és olyan vagyonként jelenik meg, ez rendkívül károsan érinti azokat az embereket, akik idõskorúak, különbözõ nehézségeik vannak, és így egy látszólagos vagyon tulajdonképpen számukra inkább teher, még az is nagyon nehéz, hogy ezt valamiképpen felajánlják vagy túladjanak rajta. Ilyen gondra vonatkozik az a csöppnyi melléklet, amelyet szerettem volna benyújtani.

Ugyancsak olyan gondot akar megoldani a 14. szám alatt jelentkezõ, a 8. §-hoz kapcsolódó, a szociális törvény 38. § (3) bekezdésében jelzett szövegrész módosítása, amelyben a különlegesen indokolt létfenntartási támogatásnál - ha fennáll a támogatás alapja -, akkor ezt ne lehessen megváltoztatni.

Tekintettel arra, hogy az önkormányzatok kapják meg az ezzel kapcsolatos jogosultságot, és amikor a 35 százalékos lakásfenntartási és a 20 százalékos lakásfûtési segélyezésrõl van szó, akkor nagyon lényeges dolog, hogy helyileg nehogy azt mondják, hogy az illetõnek azért van egy holdnyi kukoricája, és annak a szárával is tudnak fûteni, tehát tulajdonképpen a fûtési támogatásra nem egészen jogosult, ezt ne fogalmazhassák meg.

Ilyen esetekben az önkormányzati rendelet ne fogalmazhasson meg kizáró szempontokat. Ezek nem gyakorta elõforduló, de azért néha elõforduló kérdések, amelyekben jó lenne, ha ezt a fél mondatot tartalmazná a törvény, amely kizárná az ezzel kapcsolatos gondokat. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage