Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Pusztai képviselõ asszonnyal folytatjuk megszokott polémiánkat, egyébként a bizottság ülésén is szoktunk.

A kasszák közötti átcsoportosítás lehetõségében vitatkozom képviselõ asszony álláspontjával, mert én ezt igenis megengedhetõnek tartom kontrollált körülmények között. Ez megfelel egyébként a szubszidiaritás elvének, és ami azt jelenti, hogy a döntés ott hozódjon meg, ahol a legközelebb van az információs lehetõség és a felelõsségi kör is.

Akkor képzelhetõ el valami átalakítási folyamat, hogyha a kasszák finanszírozási lehetõségeit is hozzá lehet igazítani az igényekhez. Az ma ténylegesen igaz - minden olyan ellenzéki felvetés -, hogy nagy pontossággal nem bemérhetõ, hogy a járóbeteg-finanszírozási kassza, illetve a fekvõbeteg közötti kassza között nem kerül-e sor valamilyen átcsoportosításra esetleg egyes területeken egyik irányba, más területeken másik irányba. Én ezt egy jó ötletnek tartom, hogy ezt a felhatalmazást megkapja az önkormányzat, és a saját felelõsségi körében ebbõl döntsön.

Képviselõ asszony másik felvetésével kapcsolatban viszont azt mondanám, hogy nem tartható egészen véletlennek, hogy az a bizonyos LXIII. számú, sokat hivatkozott és sokat idézett törvény ennyire zártra sikerült.

Valódi szándék volt arra, hogy egy: állja meg lehetõleg az alkotmányossági próbát, és ez azért úgy tûnik, hogy megtörtént és megállta. Kettõ: önmagában a törvény ne jelentsen kiskapukat, amivel persze az is együtt járt, hogy idõnként a vis maior helyzetek megoldása sincs benn a törvényben mint törvényben foglalt lehetõség. Hála istennek, elkerültük, de igazából nehéz lett volna mondjuk értelmezni egy olyan állapotot - feltéve, de meg nem engedve -, hogy valahol egy katasztrófa elvisz egy nagyobb intézményünket, és akkor az adott helyzetben - egészen az új szerzõdések megkötéséig - gyakorlatilag nem volt módja, jogi lehetõsége a társadalombiztosításnak a kapacitásokat lekötni más intézményeknél és más intézményeket befogadni esetleg a finanszírozásba.

Én bízom abban, hogy egy értelmes puhítása és az alkalmazása, megtörténhet ennek a törvénynek a realitásokhoz való közelítése, nem kiskapuk nyitogatásával, hanem a felvetõdött problémák megoldási lehetõségének a törvénybe foglalásával. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage