Lezsák Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az elõbb Tabajdi Csaba képviselõ úr, korábban Eörsi Mátyás képviselõ úr azt a gondolatot erõsítette föl bennünk, hogy íme, megint pártcélokra használnak föl olyan, valóban az ország jövõje szempontjából meghatározó politikai tartalmakat képviselõ vitákat, amelyek során megpróbálnak nemcsak az RMDSZ feje fölött politizálni, hanem kihallanak vagy kihallani vélnek olyan mondatokat, amelyeket itt fölerõsítve az ellenzéki pártokkal szembeállítják.

(11.30)

Felelõtlen politizálásnak tartom az ilyet, s meggyõzõdésem, hogy egyáltalán nem segíti azt a közös, akár hat-hét párti közös szándékot, amely itt a térségben, a Kárpát-medencében nyugalmat, békességet akar. Mert mindaz, amit Eörsi Mátyás képviselõ úr itt vádaskodó mondataiban, rágalmazó gondolataiban megfogalmazott, alkalmatlan arra, hogy az a nemzeti minimum létrejöjjön, amely szükséges ezen a területen is.

A Magyar Demokrata Fórum a magyar-román alapszerzõdés vitája során korábban már kifejtette érveit. Nem tudtuk támogatni a szerzõdést, mert annak megkötése nem jelenti elõfeltételét az euro-atlanti integrációnak. Nem tudtuk támogatni, mert tartalmilag veszélyesen hiányosnak ítéltük, mert kimaradt belõle a magyar nemzeti közösség egyházi és közösségi javainak visszaadása, de nem tudtuk támogatni a kollektív jogokat értelmezõ lábjegyzet, valamint az aláírás idõzítése és körülménye miatt sem. Miután pedig ezek az okok változatlanul fennállnak, szavazatunkkal most sem áll módunkban támogatni a szerzõdést. Ezt a dokumentumot tartalma, jellege és születési körülményei miatt egy, a Horn Gyula és Iliescu között megkötött paktumnak tekintjük, nem pedig a magyar és a román nemzet õszinte közeledését és történelmi megbékélését szolgáló, a kétoldalú kapcsolatok jó folyamatait erõsítõ jószomszédi szerzõdésnek.

A Magyar Demokrata Fórum szavazatának elõzetes indoklásában ugyanakkor a legnagyobb nyomatékkal kívánom hangsúlyozni és kiemelni, hogy az említett okok miatt a Horn-Iliescu-paktumra mondunk nem-et. Erre a dokumentumra, melynek ratifikációs vitája történik, nem pedig a valóban õszinte, és kölcsönös elõnyökkel járó történelmi együttélésünkbõl és egymásra utaltságunkból is adódó természetes együttmûködésre.

Egy rossz dokumentumra mondunk nem-et, nem pedig kapcsolataink erõsítésére. A magyar és a román nemzet, Magyarország és Románia és az ott, a közös hazában élõ magyar nemzeti közösség érdekében erõsítendõ bizalomra, amit mindig is szükségesnek és kívánatosnak tartottunk. A paktum ellen szavazunk, és nem a kapcsolatok ellen. Döntésünk a még mindig jelen való múltat utasítja el, nem a jövõt. Úgy ítéljük, hogy az igen szavazattal annak látszatát erõsítenénk, hogy ami történt, az jól történt. Hogy a dolog rendbe van téve. Ez pedig szemfényvesztés volna.

Véleményünk változatlanul az, hogy a magyarság jövõjét, a térség nemzeteinek biztonságos együttmûködését, az egymásrautaltságunkat és jövõbeni jó együttmûködésünket illetõ kérdésekben határozott és egyértelmû állásfoglalásra van szükség. A múltat le kell zárni, még ha egy, az eszközbõl céllá fölnövesztett alapszerzõdésrõl van is szó. Le kell zárni a múltat, hogy ne csak a közeledõ jó szomszéd reménykedésével, hanem megalapozott optimizmussal is tekinthessünk nemzeteink és országaink tisztultabb jövõje felé.

Amikor a Magyar Demokrata Fórum nevében a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetsége útján levélben köszöntöttem Emil Constantinescu köztársasági elnök urat, Románia új elnökét, kifejeztem azt a rokonszenvet és nagyrabecsülést, amellyel elnöki tevékenysége és az RMDSZ-t is magában foglaló új román kormányzat mûködése elé - remélem - joggal tekinthetünk.

A Magyar Demokrata Fórum tudatában van annak, hogy Románia demokratikus erõinek nagy kitartásra, határozottságra van szükségük a demokratizálódás folyamatainak erõsítéséhez, a társadalom átalakításának hosszú munkájához Románia valamennyi nemzete, térségünk és egész Európa stabilitása érdekében. Ezért - a legutóbbi választások eredménye alapján - õszinte jó szándékkal és megfontolt optimizmussal reméljük a nemzeteink és országaink közti kapcsolatok erõsödését.

A megfontolt optimizmus reményében szerveztük az európai keresztény konzervatív pártokkal együtt három hete Magyarországon, a Duna Dialog elnevezésû egyeztetõ fórumot, amelyen Svájc, Németország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Jugoszlávia, Románia, Ukrajna, Szlovákia magyar és nem magyar politikusai, polgármesterei vettek részt; és igenis, példázata volt annak ez a háromnapos tanácskozás, hogy lehet a nagyon nehezen vállalható közös múlt ellenére olyan hiteles és a kapcsolatokat nemcsak erõsítõ, de továbbszervezõ egyeztetõ szervezeti formákat létrehozni, amelyen belül e térség jövõje, e térség nyugalma, biztonsága meghatározó.

Éppen a Duna Dialog sikere után határoztuk el, hogy az európai keresztény konzervatív pártok vezetõinek egyetértésével, támogatásával a Magyar Demokrata Fórum a megfontolt optimizmus reményében áprilisban létrehozza az Európai Demokratikus Fórumot, amelynek elsõ összejövetelén az autonómiamodellekrõl, az európai autonómiatörekvésekrõl lesz szó, valamint arról az Európa Uniót erõsen foglalkoztató témakörrõl, amelyet talán az "idegenrendészet" címszóval lehetne meghatározni. Megfontolt optimizmus jegyében vagyunk készek arra, hogy - akár a Magyar Demokrata Fórum, akár a környezetünkben lévõ társadalmi civil szervezõdések - nemzetközi kapcsolatainkkal segítsük a megbékélést itt, a Kárpát-medencében a társadalmi, mûvészeti, kulturális és gazdasági kapcsolatok reményében, hiszen ez közös célja, ez lényege annak a nemzeti minimumnak, amelyet a Magyar Demokrata Fórum oly sokszor próbál nemcsak megfogalmazni, de munkájában képviselni is. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage