Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Azt gondolom, hogy ez megint egy olyan típusú kérdés, amit igazából interpellációként kellett volna föltenni, ugyanis ebben az esetben nekem nyilván módom lett volna részleteiben az ön különbözõ felvetéseit kontrollálni.

A kérdésben eredetileg a privatizációjáról beszélt a banknak, és ténylegesen nem ezt érintette a felszólalásában. Kétségkívül igaz, hogy az Állami Számvevõszék, illetve egyéb vizsgálatok megkérdõjeleztek bizonyos tranzakciókat, amely tranzakciók - szeretném hangsúlyozni - '93-ban valósultak, tehát nem arról van szó, hogy ennek a kormánynak a hivatali mûködése alatt, hanem korábbi idõszakban.

De itt van a kezemben egy elég érdekes mûfajú dokumentum, ami azt a címet viseli, hogy "Emlékeztetõ az Ybl Bank esetén alkalmazandó hitelkonszolidációs mechanizmusról". Abban az van, hogy a kormány 1993. március 25-ei ülésén a pénzügyminiszter javaslatára egyetértett azzal, hogy az Ybl Bank mindazon kétes és rossz minõsítésû követelései, amelyek nem a bank csõdjéért felelõs tulajdonosi csoporttal szemben állnak fenn, az 1993. évi hitelkonszolidáció során névértékben legyenek megvásárolva vissztehermentesen, és ez a papír alá vagyon írva a Miniszterelnöki Hivatal egyik helyettes államtitkára által.

Tehát azt kell mondanom, hogy volt eme emlékeztetõ szerint - természetesen személyesen nem tudhatom, mert ez az elõzõ kormány mûködése -, az emlékeztetõ szerint volt erre vonatkozó döntés, kétségkívül igaz, hogy egy másik dokumentumban félreérthetõ fogalmazás volt, így kétféle döntés volt egyidejûleg forgalomban, és ez okozhat valószínûleg az ügyben valamiféle megítélési zavart.

Én azt kérném a frakcióvezetõ úrtól, hogy talán ha interpellációban megismételné a dolog lényegét, akkor módom lenne - már az öt perc miatt is - bõvebb választ adni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage