Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! Elnök Úr! Mindenekelõtt szeretném elõrebocsátani azt, hogy az ön értékelésével - ami a köztisztviselõk és közalkalmazottak társadalomban betöltött szerepére vonatkozik - teljes mértékben egyetértek, és arra is, hogy amennyiben a piaci szféra és a közalkalmazotti, köztisztviselõi szféra közötti különbség nyilvánvalóan nem szüntethetõ meg, még csak célként sem lehetett kitûzni, de meg kell akadályozni azt, hogy a meglévõ különbségek ne nõjenek.

(13.40)

Ami a konkrét kérdését illeti, meg kell mondjam, hogy a költségvetési szféra 1996. elsõ háromnegyed évi bruttó átlagkereset- növekedése az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 13,1 százalék, és ebbõl a központi költségvetési szerveknél 17,9 százalék, a helyi költségvetési szerveknél pedig 10,1 százalék az átlagos keresetemelkedés. A költségvetési szféra elsõ háromnegyed évi tényleges adatai azt mutatják, hogy az átlagkereset emelkedése annak ellenére kisebb a kiírt megállapodás szerinti 19,5 százalékos idõarányos mértéknél, hogy a kormány - és ezt szeretném hangsúlyozni - az általa vállalt illetménygaranciákat teljesítette.

A kormány ugyanis a kiírt megállapodásnak megfelelõen bevezette február 1-jétõl a 10 százalékos, szeptember 1-jétõl pedig az 5 százalékos illetményminimum-növelést tartalmazó közalkalmazotti illetménytáblázatot, valamint az emelt pótlékot. Megtörtént a '92. július 1-je elõtti, a fizetési fokozatba soroláshoz be nem számítható munkaviszonyok '96. január 1-jétõl történõ elismerése. A köztisztviselõi illetményalap 18 ezer forintról 20 ezer forintra növekedett. Az illetményalap növekedésének 50 százalékát a helyi önkormányzatok körében a központi költségvetés finanszírozza. A minisztériumok felsõfokú végzettségû köztisztviselõi illetmény- kiegészítésének 15 (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) százalékról 35 százalékra történõ emelésére került sor. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage