Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!

A kormány munkáját, benne a gazdasági és mezõgazdasági folyamatokat a mindennapi botrányok, sok esetben a visszaélések jellemzik az elmúlt idõszakban és jellemzik gyakran ma is.

(14.30)

Feltehetõen így van ez a mezõgazdasági exporttámogatási keret felhasználása területén is. Az APEH vizsgálati eredményei alapján ugyanis számos visszaélés terheli az agrárgazdasági exporttámogatási keret igénybevételét. A hivatal az idei ellenõrzések során közel négy milliárd forint szabálytalanságot tárt fel. Az ellenõrzési eredmények ismét rámutatnak a magyar exportszabályozási rendszer hiányosságaira. Tapasztalatok alapján az agrárexportban továbbra is általános a felülszámlázás, ezenkívül a cégek egy része nem rendelkezik a központi támogatás feltételéül szabott vámáru-nyilatkozattal sem. Az exporttermékek esetenként el sem hagyják az országot, és a hazai bankszámlára nem érkezik meg a külföldi értékesítés árbevétele. Egyes gazdasági társaságok más belföldi vállalkozások közbeiktatásával bonyolítják le kivitelüket, amely után a tényleges kiszállítástól függetlenül bejelentkeznek exporttámogatás igénybevételére. E cégek egyúttal az áfatörvényt is kijátsszák, hiszen valós export esetén nem kellene általános forgalmi adót fizetniök. Tudomásom szerint november végén kimerül, az agrárexportra fordítható központi pénzösszeg, és a tárca várhatóan plusz forrásokat kér majd a kormánytól, de elfogyott a kamattámogatásra fordítható költségvetési összeg is.

Kérdezem ezért államtitkár urat, hogy valóban történt-e visszaélés, és milyen nagyságrendben, és ha igen, mit tesz a kormány és a tárca az agrárexportnál föltárt visszaélések megszüntetése érdekében? Várom válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage