Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A sikerpropaganda ellenére az 1996. év nem kimondottan a siker éve a mezõgazdaság vonatkozásában.

Tulajdonképpen minden összeomlott, ami összeomolhatott. Legutóbb az agrárexport-támogatás pótköltségvetése által biztosított összege omlott össze két, azaz két nap alatt. Gyakorlatilag nem is kezdett el mûködni. Egyébként ezt a veszélyt, ezt a mezõgazdasági bizottságban jó elõre jeleztük. Pontosabban, a pótköltségvetés vitájában jeleztük; mindenki látta is, kivéve önöket.

Arra próbáltuk önöket rávenni, hogy vegyék észre: a 12 milliárdos lyuk nem tömhetõ be 7 milliárddal. Önök állították, hogy igen, a tények viszont azt mutatják, hogy nem. 5 milliárdos kifizetetlen összeg várható az idei év végéig, plusz még az exportgyakorlatból ismert 9 milliárd, amit át szoktak vinni a következõ évre. Ha nem történik valami, akkor a jövõ évre megint átviszünk 15 milliárdot, és ez az egyébként is szûkös, jövõ évi keretet omlasztja össze, immáron nem szeptemberre, hanem júniusra.

Kérdezem ezért államtitkár urat: mit kívánnak önök tenni az immáron másodszor összeomlott agrárexport-támogatás problémájának megoldása ügyében? Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage