Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Nem értem ezt a "világvége" hangulatot, ami az ön szavaiból itt kicseng: "minden összeomlott" - és akkor nem is részletezi, hogy mire gondol tulajdonképpen; hogy speciel, mondjuk, még ez a Ház sem omlott össze, de ilyen pesszimista hozzáállással fölkészülni egy leendõ kormányzásra nem éppen szívvidító élmény a választópolgárok szempontjából. Egy kis önbizalmat azért adjunk magunknak!

Tehát az exporttámogatás vonatkozásában, hogy mi is omlott össze, és hol tartunk. Önök, a Ház teljes támogatásával, megszavazták a pótköltségvetés kapcsán azt a rendelkezést, amely följogosítja a kormányt további 7 százalékos túllépés engedélyezésére, amely vonatkozásában a kormány elõtt az elõterjesztés már ott van, a csütörtöki ülésén fogja tárgyalni, és ez azt jelenti, hogy ebben az évben a még ki nem fizetett, illetve november 29-én leállított exporttámogatási alapnak a pénzügyi forrása biztosítható.

Én azt nem állítom, hogy nem lesz áthúzódás, ennek megakadályozása és megszüntetése érdekében csak egy dolgot tehetünk, ha valamennyien partnerek leszünk itt ehhez, hogy kemény határidõhöz fogjuk kötni az exporttámogatási összegek visszaigénylésének módját és feltételeit, ugyanis még mindig vannak 3-4 éves igénylési aktáink, amelyet az exportõr éppen annak függvényében nyújt be, hogy milyen kedve van, és hogy áll év végén a vállalkozási nyeresége: szüksége van-e erre a pénzre, vagy nincs.

Így tervezni valóban nem lehet, kétségtelen tény, hogy áthúzódással számolni kell a következõ évre is, ennek mértéke azonban közel sem lesz olyan, mint az idei volt, ami közel 14 milliárdot tett ki valóban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage