István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Igen tisztelt Miniszter Úr! A magyar gyed valószínûleg a legjobb gyermekgondozási segély volt egész Európában. Jobb mint a francia, vagy a példának is kikiáltott svéd gyermekgondozási segély, amely egy évig adott a gyedhez hasonló támogatást, majd utána fél évig a gyeshez hasonlóan.

Annak ellenére, hogy a gyed európai viszonylatban is ilyen kiváló juttatást biztosított, a teljes állami költségvetésnek csak alig az egy százalékát tette ki. Elvétele miatt a megtakarítás még egy százalékot sem jelentett.

A gyed hatására a gyermeklétszám-növekedés tartós volt. A növekedés nemcsak átmeneti volt 1985-tõl kezdve a 90-es évek közepéig, folyamatosan tartós volt a növekedés. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a gyed elvétele azért is szociális érzéketlenségrõl tanúskodik, mert a gyedet kapóknak a kétharmada, azaz 66,2 százaléka a társadalom alsó jövedelmi rétegéhez tartozott.

(15.10)

A gyed eltörlése tehát jól mutatja a szociálliberális kormány szociális érzéketlenségét. Ha bármilyen katasztrófa fenyeget valahol, mondjuk süllyed egy hajó, mindig a nõket és a gyerekeket szokták elõször menteni. Ez a kormány viszont az édesanyákat és a gyermekeket dobja a mély vízbe, és hagyja alámerülni õket. Ezért nem tudom válaszát elfogadni. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage