Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! A dereguláció fontosságával kapcsolatos megállapításaival teljes egészében egyetértek. Az ön által feltett kérdésekre a következõ tárgyszerû választ tudom adni.

A kormány a közigazgatás korszerûsítésének kormánybiztosát bízta meg a deregulációs folyamat irányításával és szervezésével. 1997. december 31-ig a teljes hatályos joganyag e szempontból áttekintésre kerül. Az eddigiekben elvégzett munka eredményeirõl szólva, tájékoztatom önt arról, hogy 714 jogszabály teljes egészében hatályon kívül helyezésre került, vagy ilyen jellegû javaslat készült. Ebbõl 279 kormányrendelet és határozat, illetõleg 241 tárcaszintû jogszabály hatályon kívül helyezésére került sor. Elkészült ennek az évnek a végére 194 tételt tartalmazó törvény és törvényerejû rendelet deregulálásáról szóló javaslat, valamint a kormány 1997. elején kezdeményezni fogja az Országgyûlésnél több mint 50 korszerûtlen országgyûlési határozat hatályon kívül helyezését. Tavasszal egy átfogó törvényjavaslat került a Ház elé, a dereguláció egészérõl szóló törvényjavaslat. Ennyit a számokról, képviselõ úr.

Ehhez természetesen tudni kell, hogy a magyar hatályos joganyag összességében több mint 5200 tételt foglal magában ehhez viszonyítottan, közel egy esztendõ alatt a 714-el történõ csökkenés azt eredményezte, hogy az elmúlt esztendõben a hatályos joganyag száma már nem gyarapodott, hanem csökkent. Erre a korábbi idõszakban példa még nem volt.

Ami a szervezeti kérdéseket illeti, képviselõ úr, a deregulációt irányító külön szervezet, külön fizetett apparátus nem mûködik. Ahogy említettem, a felelõsség a deregulációért a közigazgatás korszerûsítésének kormánybiztosát, illetõleg a minisztériumok illetékes szerveit, jogi és kodifikációs fõosztályait illeti. Ezen túlmenõen szakértõ csoportok mûködnek. A magyar közigazgatási intézetben hét szakértõ munkacsoport vizsgálja a különbözõ jogágak deregulációs szempontjait.

Ami a pályázatokat illeti, képviselõ úr, az eddigiek során három pályázat kiírására került sor. Erre 114 pályázat érkezett be, amely összesen 329 javaslatot tartalmazott. A pályázatok közül 66-ot díjazott a zsûri. A díjazásra összesen 1 millió 461 ezer forintot használtak fel. Kettõezer forint volt a legkisebb díj és százezer forint volt a legnagyobb díj, képviselõ úr. Ezen túlmenõen a Magyar Közigazgatás címû szaklapban a Fórum címû rovatban a legjobb javaslatokat rendszeresen közzéteszik és ezt a tárcák felhasználják. Folyamatos a kapcsolat a tárcák, a tárcák és a különbözõ kamarák között, valamint az önkormányzati szövetségek között e tekintetben. A kormánybiztos konzultatív szerveként mûködik a 19 tagú deregulációs tanács, amely negyedévenként és félévenként ülésezik, de a tanács tagjai tevékenységükért semmiféle díjazásban nem részesülnek. Tehát a deregulációra külön hivatali szervezet nem alakult ki.

(15.30)

Ami az összes kiadást illeti, ami magába foglalja a pályázati díjakat és különbözõ szakértõi tanulmányok elkészítését, 1995 és '96 folyamán 2 millió 886 ezer forint került fölhasználásra. Ez részben módszertani segítséget, illetõleg szakértõi pályázatok díjazását szolgálta. Az eddigi költségeket a Pénzügyminisztérium, az államháztartási reformot segítõ alapból finanszírozta, a további munkálatok elõsegítése érdekében a Phare II. programot kívánjuk felhasználni, valamint a világbanki hitel egy részét kívánjuk erre a célra fordítani.

Azt hiszem, képviselõ úr a tájékoztatás minden ön által említett kérdésre választ adott. Kérem, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage