Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Rögtön az elején el kell mondanom - majd hivatkozom a megfelelõ jogszabályhelyekre -, hogy a belügyminiszternek nincs törvény adta lehetõsége arra, hogy a regionális víziközmû- társulat vagyonát önkormányzati tulajdonba adja.

Az egyes állami tulajdonban lévõ vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvény értelmében a regionális víziközmû- vállalat kezelésében lévõ egy vagy több település vízi közszolgáltatását biztosító közmûvagyon akkor adható önkormányzati tulajdonba, ha az nem regionális rendeltetésû, és a regionális közmûhálózattól mûszakilag elkülönítve üzemeltethetõ.

A vízgazdálkodásról szóló törvény aztán pontosította, hogy mi a regionális közmû, vizi közmû fogalma, azt mondta, hogy azok az egymással összefüggõ, mûszakilag elkülönítve gazdaságosan nem üzemeltethetõ, közös vízbázisú vízi közmûvek minõsülnek ilyennek, amelyek egységes rendszert alkotnak, és a rendszer több települést átfogó, összefüggõ földrajzi területen nagyszámú, jellemzõen a vízbázistól távol lévõ települések részére biztosítja a vízkitermelést, tisztítást, elosztást.

Az ercsi vízbázison alapuló regionális mû tehát egy ilyen jellegû, ezért aztán azokban az esetekben, amikor az átadásának a lehetõsége felmerült, minden alkalommal a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumtól kértünk szakvéleményt. Akkor is, amikor a vagyonátadó bizottság döntött, a véleménnyel ellentétesen döntött egyébként, hiszen ha ez regionális közmû, a törvény tiltja az átadását, mert kizárólag állami tulajdonnak minõsíti.

(15.50)

A második alkalommal, amikor fellebbezés után a Belügyminisztériumhoz került, szintén kikértük a KHVM véleményét, és meghívtuk az érintett települések polgármestereit a Belügyminisztériumba, akik tudták, hogy a jogszabályok szerint nem jár lehetõségükre a vagyonnak az átadása, de azt kérdezték, hogy jogszabály- módosítást tervezünk-e ebben az esetben.

A KHVM-et megkérdeztük, ilyen jogszabály-mosósítást nem tervezett, ezért a törvény szerint akkor jártunk el helyesen, ha elutasítottuk a fellebbezést, illetve azt a kérést, hogy a váb döntését változtassuk meg. A Belügyminisztériumnak nincsen lehetõsége arra, hogy ezt a döntést megváltoztassa, ezért arra kell hagyatkozni, hogy meg kell várni ebben az ügyben a bírósági döntést, hiszen a következõ lépés az ez.

Néhány kiegészítést szeretnék még tenni, képviselõ úr. Egyrészt valóban ez egy nagyon nehéz ügy, hiszen a település nem tudja tételesen befolyásolni vagy kontrollálni a vízdíj alakulását, ugyanakkor azonban a tájékoztatásokat persze megkapja, hiszen az adott településen a vízdíjat annak figyelembevételével kell a közmûvet üzemeltetõk esetében kialakítani.

Igaz mindaz, amit a képviselõ úr mondott, a vízfogyasztás országosan csökken. Nagyon sokan vannak, akik a szennyvízhálózatokra nem kötnek rá. Teszem hozzá, anyagi okokból persze, de rögtön hozzá kell tennem, hogy ezzel aztán fajlagosan drágábbá válik a szennyvíz, és még inkább nem kötnek rá ezekre a mûvekre.

Még egy megjegyzést szeretnék tenni, az Állami Számvevõszék vizsgálata az éppen a közmûveknek a társaságba történõ bevitelét kifogásolta. Ebben az esetben azért olcsóbb egy-egy egyedi vízkivétel alapján mûködtetett vízmû által kiadott vízdíj, azért alacsonyabb, mert azt egyedileg meg tudják tenni a települések.

Ugyanakkor azonban - miután itt olyan vízbázis nem áll rendelkezésre, amelyik hosszú távon a települések többségének a vízellátását biztosítani lenne képes - ezzel a lehetõséggel nem tudnának élni a települések; ezért nagyon kockázatos az a hivatkozás, hogy vállalkozók jelentkeznek, hogyha üzemeltethetik a vízmûvet, akkor megfúrják a kutakat, és biztosítják a vízellátást, mert minden információ arra utal, hogy nem áll rendelkezésre hosszú távra olyan vízbázis, ami biztosítani lenne képes a terület vízellátását, ezért jön számításba az ercsi vízbázis, az ercsi vízbázison történõ vízellátása ennek az egész régiónak, ez a regionális vízmû tehát, aminek önkormányzati tulajdonba adását számomra a törvény tiltja.

Ezért született az a döntés, amit a képviselõ úr kifogásol nálam. Kérem válaszom elfogadását, tekintve, hogy nincsenek eszközök a kezemben a képviselõi igény kielégítésére. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage