Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Valamennyien tudjuk, akik itt ebben a Házban törvényhozással foglalkozunk, hogy a jog eszközei mennyire korlátozottak a tekintetben, hogy az újkori történelmünk során vagy legújabb kori történelmünk során okozott szenvedéseket valamelyest is reparálni legyünk képesek.

Azzal kapcsolatban, amit ön az interpellációjában említett, a közeljövõ jogalkotását áttekintve két biztató elemet tudok mondani, képviselõ úr.

(16.00)

Az egyik javaslatot megkapta ön is a legutóbbi képviselõi postájában, a hadigondozásról szóló törvény módosítását tartalmazza ez a javaslat, amely kiszélesíti a jogosulti kört. Ez egy, az érintettek számára nyilvánvalóan reményt keltõ javaslat. A módosítás során lehetõség nyílik arra - amennyiben az Országgyûlés ezt a módosítást elfogadja -, hogy akiknek a hadiárva-ellátását 1945. december 31-e után politikai okokból megvonták, illetõleg megszüntették, szüneteltették, vagy akinek az ellátás iránti kérelmét elutasították, és ezt okirattal bizonyítani tudja, megnyílik számára a lehetõség arra, hogy ilyen jellegû ellátásban részesüljön.

A másik biztató elem ennek a személyi körnek a számára az, képviselõ úr, hogy az Alkotmánybíróság júliusban az Országgyûlés kérésére alkotmányossági vizsgálatot végzett az 1992. évi XXXII. törvényen, és ennek eredményeként átdolgozásra került a törvény módosítása, és az alkotmánybírósági döntés után, és ez is hamarosan a Ház elé kerül a következõ törvényhozási ciklusban. A Ház elé kerül az a javaslat, amely lehetõséget teremt arra, hogy a deportálás és a kényszermunka során elhaltak után a sérelmet szenvedettek: az élõ özvegy, az élõ gyermek, a szülõ, illetõleg ezek hiányában a testvér is kárpótlást kaphasson.

Eddigiekben, képviselõ úr, ahogyan ezt ön is tudja, ilyen jellegû kárpótlásra csak azokban az esetekben került sor, hogyha a törvénysértõ ítélet következtében került sor kivégzésre, illetõleg a büntetõeljárás során veszítették jogtalanság következtében el az életüket. Ez az a két pont, képviselõ úr, a közeljövõ törvényhozásában, amely, ha nem is teljes értékûen - nyilvánvalóan nem is lehetséges ezt teljes mértékben megvalósítani, hogy teljes kárpótlást nyújtsunk -, de legalább valamilyen enyhítést jelent az érintettek számára. Kérem, képviselõ úr, fogadja el válaszomat. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage