Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Megvárom, míg a miniszter úr helyére érkezik. Köszönöm. Tisztelt Miniszter Úr! A kulturális élet szereplõit, a mûvészvilágot több gond sújtja hosszú idõk óta, hogy csak az intézmények állandó forráshiányosságára, a tb- járulékkal, a járadékkal kapcsolatos problémákra utaljak. Ezekre a problémákra mind a Magyar Mûvészeti Akadémia, mind pedig legutóbb a Széchenyi Mûvészeti Akadémia is felhívta a figyelmet.

Én most ezek közül egy olyan kérdéssel szeretnék foglalkozni, amely a fõvárosi színházak jogi helyzetével kapcsolatos. Mint ismeretes, a Demszky Gábor vezette fõvárosi önkormányzat és az ön által vezetett Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium között már hosszabb idõ óta vita van a fõvárosi színházak finanszírozása, illetve egyes színházak tulajdonosi, felügyeleti hovatartozása ügyében is. Ezek a viták, különösen az intézmények átadás-átvétele rendkívül elbizonytalanítja az érintett színházaknak - például a Budapesti Kamara Színház, a Játékszín, az Operett Színház, tehát ezeknek a - dolgozóit, hiszen az intézmény hovatartozása nyilvánvalóan érinti az ott dolgozó, ott státusban lévõ közalkalmazottakat, színészeket, más mûvészeket is.

(16.10)

Hiszen az intézmény hovatartozása nyilvánvalóan érinti az ott dolgozó, ott státusban lévõ közalkalmazottakat, színészeket, más mûvészeket is. A Thália Színház sorsa, de mondhatnám úgy is, hogy kálváriája, pedig intõ példa, mintegy Damoklesz kardja minden színházi dolgozó számára. A vita le nem zárása hátráltatja a fõvárosi színházak átalakulását. Tisztázatlan helyzetet teremt a fõváros rövid és középtávú gazdálkodásában. Bizonytalanná válhatnak a mûvészek és a színházi dolgozók.

A függõ jogi helyzet tisztázása, és az ügy mielõbbi nyugvópontra helyezése érdekében tisztelettel kérdezem önt, hogy mikor fejezõdik be a vita a mûvelõdési minisztérium és a fõvárosi vezetés között, mikor zárják le a tárgyalásokat, hogy végre pontot lehessen tenni a fõvárosi színházi szerkezet-átalakítására. Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage