Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! A mûvelõdési tárcánál hosszabb ideje zajlik az intézményi körnek az áttekintése. Véleményünk szerint a mûvelõdési tárca intézményi köreibe olyan intézményeknek kell tartozniuk, amelyek kiemelt nemzeti intézményként tekinthetõk és mûködtethetõk. Ebbe a körbe nem tartozik bele sem a Játékszín, sem a Budapesti Kamara Színház.

Körülbelül egy éve folynak tárgyalások a fõvárossal e két színház átvételérõl, és ennek a pénzügyi feltételeinek a megteremtésérõl. Tehát a helyzet egészen más, mint a Thália Színház esetében, hiszen a két színháznak a dolgozóit illetve társulatát nem érinti; minthogy a Játékszínnek nincs is társulata, gyakorlatilag befogadói színházként mûködik a Játékszín társulata most is. Ennek az évnek a folyamán mind a Játékszín, és különösen a Budapesti Kamara Színház szerkezetileg, pénzügyileg olyan helyzetbe lett hozva, amelyik alkalmas arra, hogy a fõváros adott esetben a két színházat átvegye, és biztonságos körülmények között mûködtesse. Feltehetõen errõl további tárgyalások fognak folyni a fõvárossal a jövõ idõszakban is, tehát Damoklesz kardja, ami veszélyeztetettséget jelentene, semmilyen értelemben nem függ a két színház, vagy a két színház társulatának illetve vezetõjének a feje fölött.

Olyannyira nem, hogy a színházak vezetõit pályáztatás során, amely az MKM illetékességébe tartozott, úgy bonyolítottuk le, hogy egyben a fõváros véleményét is kikértük, és gyakorlatilag beleegyezését a kinevezett színigazgató mandátumának a meghosszabbításához illetve fenntartásához Balázsovics Lajos illetve Szûcs Miklós esetében, hiszen - már tudták õk is, és számoltunk mi is azzal, hogy e két igazgatónak a mûködése átnyúlik majd arra az idõszakra, amikor feltehetõen a két színház a fõvároshoz fog tartozni. (Taps a kormánypártiak padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage