Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy az egy évvel ezelõtti döntés értelmében, egyesztendei mûszaki kontingens, az IFOR keretén belül teljesít szolgálatot a daytoni békemegállapodás végrehajtásában.

A NATO-tól felkérés érkezett a magyar kormány felé, hogy tegyen szándéknyilatkozatot, hogy a jövõben az SFOR, kötelék keretén belül, kívánja-e a magyar mûszaki katonák tevékenységét meghosszabbítani. A kormány egy elõzetes szándéknyilatkozatot adott, amelyben kihangsúlyozta, hogy természetesen, csak a parlament megfelelõ felhatalmazása után tehetõ ez meg.

A parlament honvédelmi és külügyi bizottságát errõl tájékoztattuk, illetve két alkalommal is a frakcióvezetõk részére küldtünk levelet ez ügyben. A sürgõsséget az indokolja, hogy a jövõ héten, hétfõn, azaz 16- án, az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan dönt a küldetés meghosszabbításáról. Ha 17-én a parlament a határozatot megtárgyalja - reményeink szerint, mivel a bizottsági elõkészítése pozitív szavazást mutat - és elfogadja, az esetben karácsony elõtt a váltást meg tudjuk tenni. Azok a katonák, akik egy éves szolgálatot teljesítettek, már karácsony elõtt hazaérkezhetnek és a váltást rendben meg tudjuk tenni.

Kérem, a tisztelt Házat, hogy a jövõ heti szavazás során, a sürgõsség figyelembevételével a határozatot hozzák meg, hogy a meghosszabbítás megtörténhessen. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage