Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Nagyon röviden: a Kereszténydemokrata Néppárt természetesen támogatja a négy párt nevében elõterjesztett ügyrendi javaslatot.

Engem az eddigi felszólalásokból csak az lepett meg, hogy nincs semmiféle kapcsolat a magyar-magyar csúcstalálkozón aláírt, a kormány képviselõi által aláírt nyilatkozat és az alapszerzõdés között. Ez azt jelenti, hogy nem tekintik kapcsolatnak azt, hogy mind a kettõ a határon túli magyarokra vonatkozik.

Én úgy érzem, hogy ez a kapcsolat a kettõ között. Az ellenzéki pártok átérzik a romániai változások kedvezõ jeleit. Tudjuk, hogy az RMDSZ kormányra került, éppen ezért lettünk volna hajlandók megváltoztatni az alapszerzõdéssel kapcsolatos eddigi elutasító álláspontunkat, de szerettünk volna garanciát kapni arra, hogy az abban foglalt kevés biztosíték megerõsödik azzal, hogy a kormány által a magyar-magyar csúcstalálkozón aláírt nyilatkozatot hajlandó országgyûlési határozat rangjára emelni.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy erre nem hajlandó, és úgy érezzük, hogy ez a határon túli magyarok iránti - kormánynyilatkozatban mindig vállalt - felelõsségnek, ha nem is a megsemmisítése, de jelentõs lecsökkentése. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage