Szalay Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti frakciója támogatta az atomenergia törvényt, méghozzá azért, mert ez a törvény öt jelentõs pozitívumot tartalmaz, pontosabban az öt általam felsorolásszerûen megemlítésre kerülõ pozitívum közül hármat tartalmaz, és kettõt pedig nem tartalmaz, Bs épp ez válik a törvény erényévé, illetve pozitívumává.

A törvény tartalmazza a kárfelelõsség intézményrendszerét és ezt a nemzetközi szabályozásokkal összhangban foglalja magába. A törvény megteremtette a központi nukleáris pénzügyi alapot, miáltal lehetõvé válik, hogy a rádióaktív hulladékok tárolása és az atomerõmû majdani lebontásához a finanszírozási alapot idõközben megteremtsük.

Ugyancsak pozitívuma a törvénynek, hogy nem foglalkozik tulajdonjogi kérdésekkel, azaz ebbõl az is következik, hogy nem állít akadályt majdan, esetleg a Magyar Villamos Mûvek, illetve annak egyik portfoliója, a Paksi Atomerõmû korlátok között történõ privatizációja elé.

Két lényeges elemet említenék meg, amit viszont nem tartalmaz a törvényjavaslat, szerencsére, és ezt mi a törvény pozitívumaként tartjuk számon.

(17.50)

Az egyik pont az, amit Ivanics képviselõtársam az elõbb hiányosságként említett meg. Nevezetesen, hogy nem foglalkozik nukleáris atomfegyverek kérdéskörével, ez a törvény. Én azt gondolom, hogy ez nem ennek a törvénynek a feladata, hogy eldöntse, hogy Magyarországon nukleáris fegyverek tárolhatók-e. Illetve a szállításuk magyar területen megengedhetõ-e. Ez a kérdés annál sokkal jelentõsebb tétet jelent, minthogy egy száraz, szûk, szakmai törvényben intézzük el, mintegy a színfalak között.

A másik lényeges kérdés, amit még megemlítenék, hogy a gazdasági bizottságban lefolytatott jelentõs viták után a törvény kiegészült egy új fejezettel, ami az Országos Atomenergia Bizottság feladat- és jogkörét, kinevezési rendjét, tehát az OÁB teljes intézményrendszerét érinti. Enélkül ez a törvény bizony hiányos lett volna.

Úgy gondolom, hogy a vitákban és annak következményeként elfogadott módosító indítványokkal ez az atomenergia törvény megfelel a mai kor igényeinek, és összhangban áll a nemzetközi szabályozásokkal. Ezért az SZDSZ támogatta a törvény elfogadását. Köszönöm szépen.(Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage