Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! A Néppárt a vitákban a következõket mondta: a Néppárt jelentõsége és idõszerûsége miatt kész elfogadni a törvényt, de csak akkor fogadja el a törvény egészét, ha a koalíció érzékelhetõen komolyan veszi, megvitatja és elfogadja a Néppárt szakmai felvetéseit.

Ez részben teljesült. De úgy is mondhatjuk, hogy részben nem teljesült. Örülünk annak, hogy a radioaktív hulladéktároló létesítésével kapcsolatos tevékenységet jelentõségének megfelelõ rangra emelték. Sajnos nem hallgatták meg javaslatainkat az állami közigazgatási, feladat- és hatáskörök tekintetében, hogy ugyanis nem eléggé konkrét a szabályozás. Az Országos Atomenergia Bizottság és elnöke tulajdonképpen saját döntéseinek felügyeleti jogkörét kapja meg. Nem válik külön az igazgatási felügyelet és a végrehajtás gyakorlata.

Különösen nehezményezzük, hogy a közmeghallgatással kapcsolatos javaslataink nem találtak nyitott kapukra. E tekintetben a törvény igen- igen gyenge maradt. Nem tartjuk elegendõnek a környezetvédelemben elõírt közmeghallgatási technikát. Az atomerõmû és a radioaktív hulladék elhelyezése messze nagyobb ügy, minthogy úgy kellene tárgyalni, mint egy nagyobbacska szennyvíztisztító telepet, hogy ebben a törvényben az állampolgári részvételt egyetlen mondat, egyetlen utalása rendezi. Meg nem nevezett más jogszabályokra hivatkozva.

A Néppárt világosan látja, hogy a szakmának szüksége van az új atomenergia törvényre, a politika azonban nem vizsgázott jelesre a tárgyszerû észrevételek figyelembevételérõl. Éppen ezért a Néppárt nem kívánta elutasítani, de jelen formájában nem is tudta elfogadni a törvényt. Ezért a végszavazásnál tartózkodott. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage