Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A szocialista frakció véleménye szerint szükség volt a tizenhat éves atomenergiáról szóló törvény felülvizsgálatára és újraalkotására. A módosító javaslatokkal kiegészült törvény figyelembe veszi a témakörrel rendelkezõ nemzetközi szerzõdések elõírásait, és egyidejûleg intézkedik az idejét múlt rendelkezések hatályon kívül helyezésérõl.

Figyelembe véve a kapcsolódó jogszabályok jelentõségére, fontosnak ítéljük, hogy a zökkenõmentes hatálybalépés érdekében a kormány külön munkatervet fogadott el.

A törvény egyik lényeges változása, hogy új atomerõmû létesítését elõkészítõ tevékenység megkezdéséhez vagy a meglévõ atomerõmû bõvítéséhez és az atomerõmûvi hulladéktároló építési munkáihoz az Országgyûlés elvi hozzájárulása szükséges.

A törvény másik igen fontos fejezete az atomenergia alkalmazásával kapcsolatosan keletkezett károkért való felelõsséggel és a károk megtérítésével foglalkozik. Az új szabályozás szétbontja magának az atomerõmûveknek és az államnak a felelõsségét. Elõírja, hogy a károk megtérítéséhez az engedélyes köteles biztosításról vagy más pénzügyi fedezetrõl gondoskodni.

A harmadik lényeges változás a központi nukleáris pénzügyi alap képzést írja elõ. Annak érdekében, hogy az élettartalmukat befejezett nukleáris létesítmények leszerelését és a keletkezett radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezését állami garanciával, megbízható pénzügyi fedezettel megalapozzuk a jövõ érdekében.

A törvénytervezetet a környezetvédelmi bizottság is megvitatta. Figyelembe vette a zöld szervezetek módosító javaslatait és azok egy részét beépítette a törvényjavaslat módosító vitájába. Ez által tovább javult véleményünk szerint a törvényjavaslat környezetbiztonsági vonatkozásban.

A szocialista frakció az elmondottakra tekintettel, az atomenergiáról szóló törvény tervezetet a módosításokkal megszavazta. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage