Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Szabad Demokraták Szövetsége igennel szavazott. Mégpedig azért, mert a magyar- román alapszerzõdést egyikének tekintettük annak a külpolitikai sorozatnak, amely azzal kezdõdött, hogy Antall József miniszterelnök megállapodást kötött Kravcsuk elnök úrral a magyar-ukrán alapszerzõdésben. Mi akkor sem azért támogattuk az alapszerzõdést, mert Antall miniszterelnök úr Kravcsukkal kötött szerzõdést, hanem azért, mert azt is úgy tekintettük, a Magyar Köztársaság és Ukrajna köt alapszerzõdést. Ezért nem a személybõl indultunk ki akkor sem, hanem abból, hogy a két ország kapcsolatait ez megfelelõen szolgálja.

Tisztelt Ház! Amikor a parlament nyáron, szeptember elején vitát folytatott a magyar-román alapszerzõdésrõl, bennünk is megfogalmazódtak aggodalmak, olyan aggodalmak, amelyeket ellenzéki képviselõktõl igen gyakran hallottunk, amelyeknek a lényege az volt, hogy vajon fönnállnak- e azok a garanciák, amelyekben bízva hihetünk abban; az alapszerzõdésben foglalt rendelkezések teljesülni fognak.

Az azóta eltelt idõszakban a Romániában bekövetkezett választások nyomán elõállt helyzet létrehozta azokat a garanciákat, amelyek nyomán joggal bízhatunk abban, hogy az alapszerzõdésnek a betûje és annak a szelleme is, ha nem is máról holnapra, de az elõttünk álló idõszakban teljesedésbe fognak menni. Mi úgy ítéljük meg, hogy a magyar-román alapszerzõdés egyszerre szolgál minden fontos magyar külpolitikai célkitûzést, egyformán szolgálja jól Magyarország euro-atlanti integrációs törekvéseit, egyszerre szolgálja jól Magyarország jószomszédi kapcsolatait és egyszerre szolgálja jól a határon túl élõ, jelesül adott esetben Romániában élõ magyar közösségek érdekeit.

(22.10)

De túl ezen a hármas célkitûzésen, nekünk meggyõzõdésünk, az alapszerzõdés, ha jól és hatékonyan segíti annak a román kormánynak a munkáját is, amelynek az RMDSZ részese, és mi kötelességünknek érezzük: az RMDSZ-t is segítsük céljai elérésében. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártiak padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage