Bársony András Tartalom Elõzõ Következõ

BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Miért szavazott a Magyar Szocialista Párt frakciója igennel erre az alapszerzõdésre? Mert meggyõzõdésünk szerint ez az alapszerzõdés jobb annál, mint amelyet példának okáért Magyarország és Ukrajna között az elõzõ parlament jóváhagyott. Jóllehet, a Magyar Szocialista Párt frakciója akkor sem szavazott nemmel, mert úgy gondoltuk, hogy minden szerzõdés több annál, mint a szerzõdésen kívüli helyzet, ha a szerzõdés alapján bármilyen módon a partnert kérdõre lehet vonni.

Azért szavaztunk igennel, mert meggyõzõdésünk szerint nem az a pozitív üzenet, hogyha elutasítjuk a szerzõdéses kapcsolatot a két ország között. Azért szavaztunk igennel, mert úgy gondoljuk, hogy Romániának nem lehet olyan kormánya, amely nem az elõzõ kormány és a mostani kormány, hanem egy harmadik fajta kormány, mert az a kormány csak azokból állna, aki a "magyar Csurkák elvbarátai", nevezetesen Funarból vagy Tudor Vadim pártjából, további politikai erõk a romániai palettán nincsenek. És aki a romániai politikai paletta közepén álló politikai pártokkal nem képes szerzõdéses megegyezéses kapcsolatra jutni, úgy gondolom, annak nem szabad ezzel próbálkozni.

Mi pedig, ennek a szerzõdésnek a mentén, a Magyar Köztársaságot abba a helyzetbe hoztuk, hogy igenis, kormánya révén számonkérheti a mostani és a késõbbi, demokratikusan megválasztott román kormányoktól mindazt, ami ennek az alapszerzõdésnek a szellemében és a betûjében képviseltetve van.

Az persze természetesen önökre bízható, hogy vajon mi a pozitív üzenet, például országaink európai integrációs esélyei szempontjából. Hogy egy ország milyen bizonyítványt állít ki magáról akkor, amikor képtelennek mutatkozna megegyezni szomszédaival egy olyan szerzõdés mentén, amelynek minden eleme többet nyújt annál, mint amit a szerzõdésen kívüli viszony, a korábbi viszony egyaránt jelent. Ezért szavaztunk igennel erre a szerzõdésre.

A szerzõdés nem két miniszterelnök között köttetett meg. Aki ilyet állít, annak - úgy gondolom -, a demokrácia alapvetõ iskolájába kellene kijárni, még akkor is, hogyha parlamenti mandátumot mondhat magáénak. Aki azon alapvetõ jogfilozófiai ismeretek hiányában próbálja a parlamentben képviselõtársait befolyásolni, hogy egy szerzõdés az két politikus magánügye lehet, amelyhez semmi köze nincs az ország demokratikus jogintézményének egyik vagy másik oldalán, az úgy gondolom, hogy maga sem érti a demokráciát, jóllehet, hosszasan szónokol róla.

Mindezek alapján, tisztelt képviselõtársaim, úgy gondolom, hogy a Magyar Szocialista Párt igenlõ szavazata azt jelentette, hogy (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) egy olyan szerzõdésre voksoltunk igennel, amely esélyt ad a magyarságnak, elsõsorban a határ túloldalán, de a határ innensõ oldalán is. És ezt egyébként a magyarok is fogják végrehajtani a határ túloldalán (Az elnök pohara ismételt megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) a mai román kormányban. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártiak padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage