Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Lányi Képviselõtársam! Lassan hagyománnyá válik, hogy így szerda reggelenként - mivel megnyújtottuk egy nappal a rendes ülésnapokat - ragyogó szónoklatokat hallunk a korrupcióról, a bûnözésrõl, a kormány mulasztásairól az ön szájából, de ezek a megnyilatkozások engem kísértetiesen emlékeztetnek arra, hogy 1974-ben, mikor falusi vb-titkár voltam, a helyi párttitkár kötelezõ sajtószemlét rendelt el, és akkor értékeltük az elõzõ napi sajtóban megjelent cikkeket.

Körülbelül ezen a színvonalon értékelte a kormányzat munkáját, az eddig megjelent hírekkel kapcsolatosan folyamatosan ugyanazokat a kommentárokat teszi. Lehet, hogy újabb újságokat is kellene olvasni, mert akkor újabb tényeket is valószínûleg fel tudna hozni a kormány ellen, illetve a mi kormányzásunk ellen.

Tényszerûen viszont meg kell említenem néhány dolgot. Nikolits nemzetbiztonsági tárca nélküli miniszter úr nem olyan régen elmondta napirend elõtt - ha jól emlékszem, hétfõ délután, addig még könnyû emlékezni -, hogy tárgyszerûen mi volt ez a titkosítás, milyen törvény alapján történt, ugye a titokvédelmi törvény alapján. Teljesen szabályszerû. Háromévenként felül lehet vizsgálni a titokgazdának ezeket a rendelkezéseket, és hogyha szükséges, akkor majd annakidején megteszi. Én kívánom, hogy azt a 80 évet érje meg, amíg ez a titok feloldódik, és akkor semmi gond nincs, akkor együtt fogunk beletekinteni ebbe az anyagba.

Hozzá kívánom azt is tenni, hogy sajnos vagy hála istennek elmúlt az az idõ, amikor a kormányzat és bizonyos politikusok hoztak ítéleteket, és a parlament hozott ítéleteket emberek fölött. Ma a független bíróság dolga ez. Bárki tekintetében. Legyen az Zemplényi úr, legyen az bárki más, aki a bûnüldözés következtében odakerülhet. Nem ítélkezünk, veszélyes. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage