Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Csépe Béla képviselõtársam aggodalmait különösen azért osztom, hiszen délrõl jöttem, Baranyából, és én tudom a legjobban, hogy a magyar gazdaságra milyen hatással van az, ha a szomszédunkban békétlenség van, akár háború van. Nagyon sújtotta délvidékeinket az a gazdasági pangás, amely a háború következtében elõfordult.

Az aggodalom osztásán túl azonban azt hiszem, hogy minden magyar polgár aktív külpolitikus lehet a határmenti vidékeken. Hiszen a háború ideje alatt is a kölcsönös segítés, a barátság, a menekülteknek való helyadás volt jellemzõ ebben a térségben. És a hivatalos menekültügyi politikán túl, az emberi kapcsolatok segítettek a válság enyhítésén és oldódásán.

Ezen túl azonban képviselõtársaimnak a tegnapi magyar-román szerzõdés ratifikálásával kapcsolatosan markáns véleménye keletkezett. De ugyanilyen markáns véleménynek érzem azt is, hogy a név szerinti szavazásnál sokan a lábbal való szavazást választották. Hiszen nem merték vállalni a nyílt igent vagy a nemet, de még a tartózkodást sem. Inkább az ellenzéki padsorokból nagyon sokan nem szavaztak. Talán nehéz volt a tényekkel és a helyzettel õszintén és önkritikusan szembenézni. Köszönöm. (Taps.)

(8.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage