Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnöknõ. Tisztelt Képviselõtársaim! Tegnap zárult le a költségvetés vitája szavazásokkal, és igen sok olyan módosító indítványt kellett elbírálnunk, amelyek több tízmilliárd forintos kiadásnövekedéssel jártak volna a költségvetési oldalon.

Azt viszont minden gyakorlott háziasszony tudja, hogy kiadásokat tartósan csak bevételekbõl lehet finanszírozni, tehát ezekhez a bevételekhez hozzá kell jutni valamilyen módon. Ezért egyetértünk azzal, amit Demeter Ervin mondott, hogy ennek a nyilvánvaló útja a közteherviselés feltételeinek javítása, az, hogy mindenki valóban teherviselõ képességéhez képest, arányosan járuljon hozzá a társadalom közös szükségleteihez.

Erre azt a módszert választotta ez a parlament egy évvel ezelõtt, hogy azoknál a vállalkozóknál, akikrõl feltételezi, hogy esetleg több jövedelem van abban a szektorban, mint amennyit errõl az önkéntes adóbevallások számot adnak, azoknál megpróbál meghúzni egy minimális jövedelemszintet, és azt mondja, hogyha ezt nem éri el, akkor ellenõrizni fogjuk, hogy igaz-e, vagy nem igaz.

A parlament tehát elfogadta, hogy nem minden vállalkozás automatikusan nyereséges, és ebbõl következõen csak azt mondta, hogy ellenõrizni fogja majd a megfelelõ szervezet, az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal, hogy valóban megfelelnek-e a ténynek az önkéntes bevallásban szereplõ adatok vagy nem.

Ez egy gyökeresen más megoldás ahhoz képest, amit Demeter képviselõ úr pártja, az MDF által vezetett kormány választott ezelõtt néhány évvel, amelyik ugyanerre a problémára azt a választ adta, hogy minimumadó-fizetési kötelezettséget vezetett be, függetlenül attól, hogy van-e az illetõ vállalkozónak jövedelme vagy nincsen. Jövedelemadót kellett fizetnie minden egyes vállalkozónak.

Mi nem azt mondjuk, mi elfogadjuk azt, hogy lehet, hogy nincsen jövedelme, csak errõl számot kell adni, és hogyha a minimálbéren vagy az azt alig meghaladó mértékû jövedelemszintnél meghúzott határok alatt vall be jövedelmet, akkor egy pótlólagos ellenõrzésre kell számítania, hogy tényleg megfelel-e a valóságnak a bevallásában szereplõ adat. Pontosan (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) csak ennyi történt.

Azt gondolom, hogy ez egy kulturáltabb megoldása annak a problémának, amivel szintén szembenézett az elõzõ kormány is, és (Az elnök ismét megkocogtatja a poharát.) szintén keresett rá valamilyen megoldást. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage