Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Demeter Ervin képviselõtársam egy olyan iránymutatást vagy irányelvet kifogásolt, amely sújthatja az adózó állampolgárokat.

Úgy érzem, hogy nem mindenben helytálló a véleménye. Egyrészt azért ez az irányelv, amirõl szó van, nemcsak az egyéni vállalkozók jövedelemkövetelményeire vonatkozóan fogalmaz meg elvárásokat, hanem külön határoz meg értékhatárokat a fõállású egyéni vállalkozókra, a kiegészítõ vagy nyugdíj mellett vállalkozási tevékenységet végzõkre és az önálló tevékenységet nem egyéni vállalkozóként folytató adózókra.

Tehát nemcsak az egyéni vállalkozók jövedelembevallása marad el a valóságostól, hanem általában az önálló tevékenységet folytató magánszemélyeké, ezért indokolt ezt a becslési lehetõségét a jövedelemadó korrekciós eszközeként alkalmazni.

Az irányelv és a becslés mindenképpen el kívánja kerülni az adózók teljes körének bolygatását - fontos szempont, képviselõtársam -, ezért a gyakorlati és ésszerûségi szempontok amellett szólnak, hogy meghatározott esetekben az adóhatóság eltekintsen a bevallás kiegészítésére való felszólításától, különösen akkor, ha nagy a valószínûsége annak, hogy az alacsony bevallás nem a jövedelemeltitkolás következménye.

Így nem kötelezhetõ nyilatkozattételre például a kezdõ vállalkozó, a nyugtaadási kötelezettség alól felmentett adózó, a válságövezetben tevékenykedõ vállalkozó - az alkotmányügyi bizottság még pontosította is ezt a fogalmat -, továbbá aki jövedelmét diktált jövedelem alapján állapította meg. Tehát egy áttekinthetõségrõl, nem zaklatásról és nem egy igazságtalan rendszerrõl van szó. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage