Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tizenöt év még nem nagy évforduló, de egy nemzedék életében nagyon lényeges, nagyon döntõ momentum.

Ha arra gondolunk, hogy ez a 15 évvel ezelõtti esemény 25 évvel a magyar forradalom vérbefojtása után következett be, amikor szovjet csapatok és hazai lakájaik és hazai kommunista bérenceik fojtották vérbe Kádár vezetésével a magyar nép igaz és teljes fellépését minden diktatúra és minden egypártrendszer ellen.

Azt is el kell mondani, hogy akkoriban többször járva Lengyelországban, mindenütt azt láttam, hogy ki volt írva Solidarno - szolidaritás, tulajdonképpen ez a lengyel elnevezése -, ami mögött ott állt az egész nemzet, és csak olyan Quislingek - mint Jaruzelski - voltak, akik a Szolidaritás mozgalmának a vérbe fojtatására vállalkozhattak.

Mert hisz mindenütt másképp, más trükkökkel történt a hatalom erõszakos megszerzése. Norvégiában, tudjuk, Quisling volt, aki Hitler lakájaként ott a hitlerizmus hatalmát megvalósította. Igaz, hogy ez a Quisling akasztófán végezte, Jaruzelski ma is magas nyugdíjjal él Varsóban az ötszobás lakásában, mindenféle gond és baj nélkül, holott bûne ugyanolyan súlyos, ugyanolyan megbocsáthatatlan, mint amilyen Quislingé volt.

Én úgy gondolom, meg kell emlékeznünk errõl a gyászdátumról, amely október 6-ához hasonló. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage