Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Csak annyit szeretnék hozzátenni az elhangzottakhoz, hogy a mondott aggályokat én is megfontolandónak tartom azzal együtt, hogy a sokat hivatkozott rádió-televíziótörvény csak annyit mond, hogy a közszolgálati média részvénytársaságok a fõ tevékenységük elõsegítése érdekében vállalkozhatnak, és a nyereségüket teljes egészében vissza kell forgatni a fõ tevékenységük finanszírozásába. Nem kizárt, hogy az MTI-törvényben lehet ennél tovább menni, de én azért azt is fölvetném, hogy amennyiben itt esetleg módosítás születik még, akkor vigyázzunk arra, hogy nehogy az MTI lehetõségeit olyan módon és mértékben megkötõ legyen a szabályozás, ami az életképességét csökkentheti.

Az MTI is rendelkezik például bizonyos ingatlanokkal, különféle vállalkozási lehetõségekkel, ha túl szûken írja le a törvény azokat a lehetõségeket, amiben vállalkozhat a fõ tevékenysége finanszírozására, akkor ez problémát is jelenthet. Úgyhogy ha megpróbálunk odáig elmenni a jogi szabályozásban, hogy az életben valószínûleg úgysem elõforduló, de esetleg nem teljesen kizárható, az MTI tevékenységétõl teljesen távol esõ vállalkozásokat megpróbáljunk kizárni, ezzel kapcsolatban én azért egy ellenvetésként egy olyan aggályt is megfogalmaznék, hogy bizonyos bevételi forrásoktól megfoszthatjuk esetleg ezáltal az intézményt. És én itt nem valamiféle, az MTI céljaival teljes mértékben összhangban nem lévõ, hanem azoktól nagyon-nagyon messze esõ, mindenféle vad vállalkozásokra gondolok, hanem normális üzleti lehetõségekre, amivel az MTI esetleg jó lenne, ha élni tudna.

És még egyszer hadd említsem meg a vitának ebben a részében is, hogyha már annyit beszélünk arról, hogy az MTI-nek az üzleti élettõl való függetlenségét is megfelelõen biztosítani kell, ott viszont a rádió-tv- törvényt tartanám irányadónak, tehát a tulajdonlási összeférhetetlenség is fontos lenne, és a vezetõségi tagsági összeférhetetlenség viszont elegendõ lenne szerintem. Különösen, ha esetleg az elõbb említett szabályok szigorodnak az állami többségû cégek esetében. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage