Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. A 115. ponttal kapcsolatban adtam be egy módosító javaslatot, amely értelemszerûen technikailag kapcsolódik csak Molnár Péter képviselõtársam javaslatához. Ennek a kapcsolódó módosító javaslatnak az a lényege, hogy az Országgyûlés által egyszer már elfogadott és bizonyos meggondolatlanságok miatt hatályon kívül helyezett törvény helyett rövid idõre ismét életbe léptetne. Nevezetesen azt, hogy a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatójának a kinevezése jelenleg a kinevezési törvény hatálya alapján a miniszterelnöknek a jogkörébe tartozik, õ tesz kinevezésre ajánlást a köztársasági elnöknek.

A médiatörvényben egy rövid idõre az Országgyûlés úgy szabályozta ezt a kérdést - tévé, rádió és az MTI elnöke esetében -, hogy a kulturális bizottság meghallgatását követõen tesz azon személyre javaslatot a miniszterelnök, aki a kulturális bizottság négyötödös támogatottságát elérte. Így volt ez a tévéelnök és a rádióelnök esetében. Ez a jogszabály hatályon kívül lett helyezve a tévé és a rádió elnökének a kinevezésében, mármint az új szabályok alapján.

Az MTI-nél viszont megmaradt egy ûr, és ez az ûr az elmúlt idõszakban meglehetõs bonyodalmakat okozott, amikor szóba került a megüresedett MTI vezetõi posztra egy bizonyos személynek a kinevezése. Nem történt meg ez a kinevezés, de úgy gondolja a Magyar Demokrata Fórum, hogy arra az átmeneti idõszakra, amíg ez a törvény alapján nem jön létre a TTT és nem fogja majd kinevezni az új elnököt, ezt a kulturális bizottságos, négyötödös garanciális elemet hozzuk vissza. És tegyük lehetõvé azt, hogyha akar a miniszterelnök úr az átmeneti idõszakra egy új vezetõt kinevezni, és nem a jelenleg megbízott vezetõ fogja az átalakulást levezényelni, akkor ennek a személynek a megbízatásához szükség legyen, hogy a kulturális bizottságban négyötödös támogatást élvezzen.

Én úgy gondolom, hogy ennek a kapcsolódó javaslatnak az elfogadása egyfajta bizalomerõsítõ jelleggel is felfogható, aggályokat eloszlató, és ennek következtében talán javítani fogja a politikai légkört. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage