Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Soron következik ma kezdõdõ ülésünk napirendjének megállapítása.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyûlést, hogy a napirend kiegészítésére javaslat érkezett. Én a házbizottság eredeti javaslatát teszem fel szavazásra azzal, hogy a kisszünetben rendkívüli házbizottsági ülést hívok össze, hogy a napirendi ponti javaslatot kiegészítsük-e, de errõl majd a Ház a házbizottsági ülése után külön döntene.

Én tehát most az eredeti javaslatot teszem fel szavazásra. Tudniillik képviselõtársaim megkapták a házbizottság javaslatát a napirendre, a tanácskozás idõtartamára, a felszólalási idõkeretekre és az elõterjesztések tárgyalására vonatkozóan.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, aki egyetért a házbizottság javaslatával, kézfelemeléssel szavazzon! Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a napirendi javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság a Házszabály 23. §-a m) pontjában foglalt jogköre alapján javaslatot terjesztett elõ az Országgyûlésnek a Házszabálytól való eltérésre H/3623-as számon. Az elõterjesztést kézhez kapták képviselõtársaim.

Ebben azt kezdeményezi a házbizottság, hogy az Országgyûlés 7 törvényjavaslat tárgyalása során úgy térjen el a Házszabálytól, hogy a zárószavazásra december 19-én sor kerülhessen. A privatizációs törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatnál pedig a kedden újra megnyitott részletes vita lezárása után a zárószavazás napján, csütörtökön sor kerülhessen a módosító javaslatokról történõ szavazásra is.

Tájékoztatom önöket, hogy az Országgyûlés a jelen lévõ képviselõk 4/5-ének szavazatával, képviselõcsoportonként legfeljebb egy felszólaló meghallgatását követõen határozhat úgy, hogy valamely ügy tárgyalása során eltér a Házszabály rendelkezéseitõl.

Kérdezem a képviselõcsoportokat kíván-e valaki felszólalni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Tehát a határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a házbizottság H/3623-as számú javaslatát a Házszabálytól való eltérésre? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 203 igen szavazattal, 2 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy a házbizottság javaslatát elfogadja.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következne a mûemlékvédelemrõl szóló törvényjavaslat általános vitájának megkezdése. Figyelemmel azonban arra, hogy a házbizottságon úgy foglaltunk állást, hogyha a napirendi javaslat tárgyalására már nem lenne elegendõ idõ a szünetig, akkor eltekintünk az e napi tárgyalásától, és a miniszter úr holnap reggel mondja el az expozéját.

Erre tekintettel, tisztelt Országgyûlés, negyed 6-ig szünetet rendelek el, és az SFOR-erõkre vonatkozó javaslat tárgyalásával folytatja az Országgyûlés a munkáját.

És most rendkívüli házbizottságot hívok össze, kérem a frakciókat, küldjék el képviselõiket!

(Szünet: 16.49-17.16

Elnök: dr. Füzessy Tibor

Jegyzõk: Tóth István és Szili Sándor)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage