T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A képviselõ úr által elmondottakhoz egy pár gondolatot szeretnék fûzni. Hiszen a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény alapvetõ változásokat hozott a hazai bányaügyi szabályozásban. Az addig állami monopóliumnak minõsülõ bányászati tevékenység végzését vállalkozási alapokra helyezte. Az állam tulajdonában álló ásványi nyersanyagok bányászatát koncessziós szerzõdés vagy hatósági engedély alapján az arra felkészült vállalkozások végezhetik. Az új magyar bányatörvény beváltotta a hozzáfûzött reményeket, hiszen az állami bányavállalatok gazdasági társasággá történõ átalakulással, zökkenõmentesen álltak át az új szabályozásra. A szénhidrogén-bányászatban négy koncessziós szerzõdést kötöttünk külföldi vállalkozókkal.

Az elmúlt évek jogfejlõdése, valamint a gyakorlati tapasztalatok azonban indokolttá teszik a törvény egyes rendelkezéseinek módosítását. Annál is inkább, mert hiszen a törvény hatálybalépése óta az Országgyûlés megalkotta a környezetvédelmi törvényt, a természetvédelmi törvényt és a vízgazdálkodási törvényt. E törvényekben foglalt új rendelkezések szükségessé teszik a bányászatról szóló törvény felülvizsgálatát, elsõsorban a törvényi szabályozások közötti összhang megteremtése érdekében.

Részben ezt szolgálja a négy képviselõ úr által benyújtott módosító indítvány is. Indítványuk azonban túlnõ a jogharmonizáción, azokat a módosító indítványokat is felöleli, amelyek a gyakorlati tapasztalatok alapján szükségessé válnak. Az indítvány a törvényi szabályozás alapelveit nem érinti, a szabályozás finomítást szolgál. Tekintettel arra, hogy a bányászatra vonatkozó szabályozás környezetvédelmi és vízgazdálkodási érdekeket is érint, a kormánynál a különbözõ tárcák felelõsségébe tartozó, összehangolt álláspontot kell képviselnie az indítványban foglaltak véleményezése során.

Tisztelt Országgyûlés! Szalay Gábor, SZDSZ, Miklós László, MSZP, Schalkhammer Antal, MSZP, Botka László, MSZP, országgyûlési képviselõ urak által a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosítására benyújtott indítványt a kormány általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage