Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Egyetlenegy kérdésben és nagyon röviden szeretnék hozzászólni, teljes mértékben támogatva ennek a törvénynek a vitáját, a benyújtott módosító javaslatokat. De egy kérdéskör azonban, úgy érzem, hogy csak felületesen került egyelõre elõ a mai vitában, és a következõkben nagy súlyt kell hogy kapjon.

Említésre került, hogy milyen törvények módosultak a bányatörvény elfogadását követõen. Ezek közt nem került felsorolásra a privatizációs törvény, amelyik megváltoztatta az állam elképzeléseit arról, hogy különbözõ, a bányászat területén tevékenykedõ vállalatai hogyan mûködjenek a jövõben. Például a szénhidrogén-bányászat egyes területeit a koncessziós törvény és annak alapján a bányatörvény többségi tulajdonú állami jogokhoz köti, azonban a privatizációs törvényben a kormánynak lehetõsége nyílt arra, hogy 25 százalék plusz 1 szavazatra lecsökkentse a tulajdonát az ilyen típusú vállalatoknál.

Annak érdekében, hogy ezek a vállalkozások ne veszítsék el a korábban szerzett jogaikat, illetve azokban az esetekben, hogyha az állam fenntartotta a szénhidrogén-bányászathoz kötõdõ jogait, a jövõre nézve, vétó szintjén, ezekben a vállalatokban - hogy a jövõben ilyen jogokat szerezhessenek engedélyek alapján - úgy érzem, a törvényen keresztül kell vinni egy ilyen típusú kiegészítõ módosító javaslatot. Erre azt hiszem, az elkövetkezõ hetek megfelelõek lesznek, tehát a februári tárgyalási folytatáshoz ilyen tartalmú módosító javaslat elkészítését fogom kezdeményezni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage