Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A szakmai közvélemény hosszú évek óta egyetért abban, hogy a magyar mezõgazdaság érdekében szükség van egy hosszú távú nemzeti agrárprogramra, de ez az érdekek különbözõ ellentéte miatt eddig nem valósult meg.

Viszont az utóbbi hónapokban kialakult az a szakmai közvélemény, hogy egy nemzeti agrártörvényt még e különbözõ érdekek mentén is össze tud hozni a társadalom. Az utóbbi hónapokban pozitív jelek is mutatkoztak erre - gondolok a költségvetési törvény módosító javaslatainak megszavazására -, az az agrárlobby, ami valóban nem egy rossz értelemben vett agrárlobby, hanem a magyar vidékfejlesztés, a magyar mezõgazdaság fejlesztése érdekében összejött itt is a módosító indítványok során ugye több mint 10 milliárd forintnyi plusz költségvetési támogatás irányozódik elõ jövõ évre, és ez a megközelítõleg 100 milliárd forint - bár reálértékben jóval kevesebb lesz a szükségesnél -, de mégis azért az agrárérdekek valamilyen összetartozását mutatja.

Ki tudja-e használni ezt a pár hónapja tartó, az agrárkamara, érdekképviseletek, agrárképviselõk viszonylagos konszenzusát, ki tudja- e használni az agrárium ezt a lehetõséget, hogy most egy új miniszter - egy "új söprû jól söpör", mondhatnám a különbözõ szólásokat -, egy lelkesebb hangulatban a jövõ évnek nekimenne a mezõgazdaság fejlesztése?

Sajnos a termelõket ugye elsõsorban a jövedelemhiány, bizonytalanság, a szabályzók, a termelési bizonytalanság aggasztják, és másodszor vannak olyan problémák, amelyek évek óta nyomasztják õket. Például az értékesítéskor nagyon sok maffia megjelent Magyarországon, például Veszprémben egy Wesland Húsipari Kft., de sorolhatnánk ezer ilyen ügyet, ahova szállítottak a termelõk, átvette a sertést, nem fizetett, közben még csõdöt is jelentett ez a Wesland Kft., és most a Külkereskedelmi Bank természetesen még azoktól a szállítóktól próbálja csõdeljárás során a pénzt bevonni, akik eddig sem kapták meg gyakorlatilag a kft.-tõl a pénzüket. Itt hatalmas maffiózó tevékenységek (Sic!) vannak a mezõgazdaságban, és ez mind oda vezet, hogy a termelõk még a szerény jövedelmüket sem tudják realizálni sokszor az értékesítési anomália miatt.

Az agrártörvénynek, a Független Kisgazdapárt szerint, a nemzeti agrártörvénynek olyannak kellene lenni, amely nemcsak termelésközpontú, hanem elsõsorban emberközpontú. Mi úgy fogalmaztuk meg, hogy a mezõgazdasági alaptörvénynek nem termelési, hanem alapvetõen embercentrikusnak kell lennie. Középpontjában az átlagos termelési feltételek között gazdálkodó parasztcsalád gazdasági egzisztenciája tartós biztosításának kellene állnia.

A nemzeti agrártörvény, a német példára hivatkozva, ha már azt el tudná érni - és ebben az agrárlobby és az egész agrárium segíteni tudná -, hogy évente egyszer itt, a Parlament falai között a miniszter úr, a földmûvelõdésügyi miniszter beszámolna a mezõgazdaság, az agrárágazat helyzetérõl, és elsõsorban arról, hogy egy átlagos termelési feltétel között dolgozó termelõ, mezõgazdasági termelõ meg tud-e élni a mezõgazdaságból, milyen jövedelemviszonyok vannak az adott évben, az adott idõszakban a mezõgazdaságban.

Mi azt mondjuk, hogy az Európai Unióban is, mivel a termelés családi magángazdaságban történik, és utána szövetkeznek az ipari anyagok beszerzésére, a mezõgazdasági termékek feldolgozására, értékesítésére szövetkeznek a gazdák, együttmûködnek a gazdák. Ezt a folyamatot kell támogatnia a tisztelt kormánynak, és itt valóban jogos az az igény, hogy az a közel 100 milliárd forintnyi jövõ évi költségvetési támogatás az agrárágazatnak valóban eljusson oda a termelõkhöz, és olyan célzott ágazatokra, az egyes alágazatokra célzott támogatási formát találjon, ami biztosan lehetõvé tenné, hogy a mostani gyenge kisegítõgazdaságok, amelyeknek más lehetõsége nincs, mint családi magángazdasággá, vállalkozóvá válni, ezt segítse a tisztelt kormányzat.

Hogy az a Németh László által is megálmodott parasztpolgárosodás, amely az egész társadalmunknak a lényege lehet, hisz ha a magyar vidék elnéptelenül, márpedig ha nem tud az agrárium összefogni és nem tud egységesen fellépni - legalább ilyen egységesen, mint a költségvetési vita során -, akkor valóban csak álom lesz a közel 50-60 évvel ezelõtt megálmodott parasztpolgárosodási tervezet. Ehhez kérem a tisztelt képviselõk segítségét! Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage