Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A földmûvelõdésügyi tárca élén történt változás alkalmából is - csatlakozva ehhez a napirend elõtti hozzászóláshoz - arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az európai uniós csatlakozás nemzeti érdek, és a mezõgazdasággal való összefüggése az mindenképpen megszívlelendõ és figyelemreméltó.

Két összefüggés van. Az egyik az, hogy sajnálatos módon meg kell állapítani, hogyha most lenne a csatlakozásunk, a mezõgazdaság állapota nem tenné lehetõvé. Ez tény. Ugyanakkor, amikor a csatlakozásunk remélhetõleg bekövetkezik - pár év múlva -, akkor a mezõgazdaság egy külön kategória. Tehát nemzeti érdekünk az, hogy a tárgyalások folyamán elérjük, hogyha realizálódhat a csatlakozásunk, akkor abban az Európai Unióval kapcsolatos új jogok, kötelezettségek területén a magyar mezõgazdaság majd ne szenvedjen csorbát. Ez az egyik gondolat.

A másik pedig, miniszterelnök úr nemrég - ha jól emlékszem, Debrecenben - foglalkozott a mezõgazdaság helyzetével. Ismeretes az, hogy a költségvetés ugye kevesebb pénzt tudott adni, mint amit a tárca kért, ugyanakkor fölhívta a miniszterelnök úr arra a figyelmet, hogy 200 milliárd forint van tulajdonképpen területfejlesztésre, amit ide lehet számítani.

Mi felhívjuk a tárca új vezetését, a tárca figyelmét arra, hogy akkor használja ki ezt a lehetõséget, az egyéb tárcáktól kutassa fel azokat a lehetõségeket és forrásokat, amiket ebbõl a pénzbõl a magyar vidék fejlesztésére lehet fordítani. A magyar vidék, a magyar mezõgazdaság a magyar létezésnek olyan fontos eleme, amely a jövõbeni felvirágoztatásunknak mindenképpen olyan fontos területe, nem csak azért, mert megtermeli az élelmiszereket, hanem egyáltalán az európai csatlakozás és a (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) magyar jövõnek az egyik legfontosabb ága. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

(8.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage