Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Én nagyon gondosan odafigyeltem Varga Mihály képviselõtársunk hozzászólására, és szó esett benne arról, hogy milyen nyelven szövegezték a szerzõdést. Szó esett benne arról, hogy megtörtént-e már a szerzõdés nyilvánosságra hozatala. Egy dologról azonban nem esett benne szó, az, ami a címe volt a felszólalásnak, nevezetesen az, hogy a Budapest Bank értékesítésének kormányzati hibáiról. Tehát azt, hogy vajon a Budapest Bank értékesítése során a kormány egy olyan szerzõdést kötött volna, aminél nyilvánvalóan jobb szerzõdést is lehetett volna kötni, ezt sem ez a napirend elõtti hozzászólás, sem az a nagyon nagyszámú hozzászólás, amit az elmúlt két évben ebben az Országgyûlésben errõl a témáról hallottunk, nem mutatta ki, nem bizonyította be, mint ahogy az sem bizonyosodott be abban a parlamenti bizottsági vizsgálatban, amit itt ellenzéki kezdeményezésre ez a Ház hosszú idõn keresztül folytatott, hogy itt bármiféle visszaélés történt volna. Ezt sem most, sem korábban nem hallottuk.

Én azt szeretném csak elmondani, tisztelt képviselõtársaim, hogy teljesen világossá vált az elmúlt két év alatt, különösen ha figyelembe vesszük, hogy történt itt más bankprivatizáció is az elmúlt év során - mondjuk, a Magyar Hitelbank és a Budapest Bank privatizációjának sok közös vonása volt.

(9.00)

Közös vonása volt, hogy mindkét esetben privatizáltak egy bankot. Közös vonása volt, hogy a két bankprivatizáció elõkészítését egy-egy nagyon tehetséges fiatal, híres bankszakember végezte. Az egyik privatizációs élesen megtámadták, a másikat nem. Egyetlen nagyon lényeges különbség volt a két bank helyzete között: az egyiknek a vezetõjébõl pénzügyminiszter lett, és ezért a Fidesz és más pártok éles támadásokat intéztek ellene, a másiknak a vezetõjébõl szerencsére nem lett pénzügyminiszter, bár felmerült annak idején. És semmiféle támadást nem intéztek a privatizáció ellen. Azt nyugodtan, mindenféle politikai habverés nélkül le lehetett bonyolítani. Valószínûleg jobb eredménnyel is, hiszen a Budapest Bank privatizációját is talán jobban lehetett volna lebonyolítani, ha ez a két éven keresztül folytatott, ma is folytatott politikai habverés nem folyik körülötte. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage