Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Legelõször szeretném visszautasítani azokat az egyértelmû, politikai jellegû vádakat, amelyet minden tényalap nélkül a magyar parlamentben hangoztat. Szeretnék arra is rávilágítani, hogy mik ennek a vádnak az alapjai, személyes érintettségei is esetleg.

Most tehát a Záhonyi Vállalkozási Övezet valóban létrejött; egyébként a koordinációs bizottság pedig azért szûnt meg, mert a vállalkozási övezet nem egyedül Záhonyban lesz, hanem még nagyon sok helyen, amelyet az országos területfejlesztési koncepció fog rögzíteni önök által elfogadva.

Azért szûnt meg a koordinációs bizottság, mert a Záhony-övezet nem lesz egyedi. És azért szûnt meg, mert az önök által elfogadott területfejlesztési törvény szerint fog mûködni, nevezetesen, hogy a megyei fejlesztési tanács közremûködésével az Országos Területfejlesztési Tanács fogja koordinálni ezt a tevékenységet, nem a miniszter. Az a megyei fejlesztési tanács egyébként, amelynek elnöke Zilahi József, nem szocialista kötõdésû.

Ebben az értelemben tehát abszolút kizárt az, hogy politikai motívumok játszottak volna közre abban, hogy a Záhonyi Vállalkozási Övezet koordinációs bizottsága megszûnt. Egész egyszerûen azon törvényi intézmények vették át szerepét, amelyet önök is megszavaztak.

A kijelöléshez kötõdõen annyit mindenképp szeretnék elmondani, hogy valóban, elõzetesen 1994 márciusában az elõzõ kormány indította el a vállalkozási övezetet, és valóban arról lett volna szó, hogy kisajátításokkal, telekkisajátításokkal indult volna el a vállalkozási övezet. Igen, a környezetvédelmi tárca, igen, én személyesen nem voltam hajlandó ahhoz asszisztálni, hogy az állami forrásokból kisajátításokra költsünk akkor, amikor egyébként más állami tartalékterületek rendelkezésre állnak az övezet számára.

Szilárd meggyõzõdésem, hogy a vállalkozói övezet tehát jogszerûen mûködik, és nagyon helyes, hogy így hoztuk létre. Felszólalását - sajnos - politikai felszólalásnak kell minõsítsem. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártiak padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage