Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Csapody képviselõ úr azzal vádolta a kormányt és a kormánypárti frakciókat, hogy hatalomkoncentráció történik a területfejlesztés terén.

Ez könnyen cáfolható, hiszen csak arra kell emlékeztetnem önöket, hogy az elõzõ ciklusban az MDF-kormány a területfejlesztés hatáskörét a köztársasági megbízottaknak adta a térségben, akikrõl tudjuk jól, hogy politikai komisszárként mûködtek, és az önkormányzatoknak (Moraj az ellenzéki pártok padsoraiból.) semmiféle hatáskört a területfejlesztésben nem kívántak biztosítani.

A decentralizálásra, ennek a döntésnek a decentralizálására akkor került sor, amikor a területfejlesztési törvényt a kormány a parlament elé terjesztette, és létrehozta azt az intézményrendszert, amelyben többszereplõs területfejlesztési tanácsok mûködnek, a helyben érdekelt, a térségben érdekelt gazdasági kamarák, minden olyan szervezet, amelyik érdekelt a területfejlesztésben, mert azt gondolom hogy egy ilyen helyzetben hatalomkoncentrációval vádolni bennünket egyszerûen nem felel meg a valóságnak, és elég könnyen cáfolható.

A koordinációs bizottság hozzon állami forrásokról döntéseket. (Moraj az ellenzéki pártok padsoraiból.) Én azt gondolom, hogy ezt nem indokolt támogatni, ezt a megoldást, hiszen a területfejlesztési törvénnyel létrejött az az intézményrendszer, amelyik hivatott az ilyen típusú döntések meghozatalára, a koordinációs bizottság ilyenformán egy átmeneti intézménye volt ennek a kérdésnek.

Tehát én azt gondolom, hogy kár ebbõl politikát csinálni, kár ezt ilyen felfogásban megközelíteni, mert a területfejlesztési törvény mûködése, hogy ez valóban a térségek érdekében funkcionáljon, ez egyformán érdeke minden képviselõnek, valamennyi politikai pártnak, függetlenül attól, hogy a parlamenti patkó melyik oldalában foglal helyet. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage