Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon érdekes dolog, amikor a kormánypárti oldalról bennünket politikai beszédekkel és politikai felhangokkal vádolnak, és utána egy olyan típusú választ kapunk, mint itt most a frakcióvezetõ- helyettes asszonytól.

Nyilván nem tanulmányozta megfelelõen a történelmet, és nincs egészen tisztában azzal, hogy mit jelent az, hogy politikai komisszár. Tekintettel arra, hogy a köztársasági megbízott intézményét a szabaddemokraták önkormányzati koncepciója kényszerítette ki a parlamentbõl, ezeket a köztársasági megbízottakat a köztársasági elnök úr nevezte ki, õ mentette fel, és megköszönte a munkájukat. Talán érdeklõdjön a köztársasági elnök úrtól, hogy miféle politikai komisszári tevékenységet köszönt meg ezeknek az embereknek.

Ami a dolog érdemi részét érinti, tisztelt képviselõtársaim, tisztelt kormánytagok, talán el kellene gondolkozni azon, hogy azzal a kormányzati munkával, amikor bármilyen pénzelosztás, bármilyen átalakítás, le- és felépítés esetén nem tudják vagy nem akarják letenni az asztalra elõre azokat az általános alapelveket - ami szerint el fogják osztani a pénzt, megváltoztatják az intézményrendszert, és sorolhatom tovább, vagy akár kialakítják a gyógyszertámogatásokat -, ha ezt nem teszik meg elõre, még mielõtt a döntések megszületnének, minden alkalommal súlyos támadási felületet adnak maguknak, hiszen az utána következõ döntések nem ellenõrizhetõk általános elvek szerint. Legyen az bármilyen átgondolt döntés is, utólag nem fogják tudni megvédeni magukat.

Ez az általános kormányzati munka alapkövetelménye egy demokratikus rendszerben, tisztelt kormánypárti képviselõtársaim, mindenféle politikai tiráda ellenére. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage