Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elsõ világháború utáni soproni népszavazás - úgy vélem - a magyar történelemnek egy nagyon becses eseménye, értékes gyöngyszeme.

Tulajdonképpen azt példázza, hogy egy vesztes háború után, egészen kétségbeejtõ helyzetben is van bizonyos kitörési pont, és amennyiben megvan a hûség a hazához, a fidelissima szó ezt fejezi ki, és megvan a kellõ összefogás, egy közösségnek a hite a jövõben, akkor azt példázza ez az esemény, hogy nincs vesztes helyzet.

Én azt hiszem, hogy a mához ez az üzenete ennek a történelmi eseménynek. Meg kell szívlelnünk, meg kell becsülnünk azokat az értékeket, amelyek annak idején lehetõvé tették Sopron ittmaradását, és az európai integrációhoz közeledve, ugye Sopront és a szomszédos Ausztriát is lassanként egy területnek tekinthetjük, amennyiben az integráció bekövetkezik. De õrizve ezeket a értékeket, ezeket a történelmi eseményeket, az európai integrációba továbbra is a nemzeti értékek megõrzésével fogunk bemenni, és ennek egyik jó történelmi példája volt a soproni népszavazás. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage