Tamássy István Tartalom Elõzõ Következõ

TAMÁSSY ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A környezetvédelmi bizottság megtárgyalta a mûemlékvédelemrõl szóló T/3392. számú törvényjavaslatot. A bizottság a törvényjavaslat benyújtását feltétlenül indokoltnak tartotta, mivel a mûemlékvédelemmel kapcsolatos kérdéseket ez idáig az Bpítésügyrõl szóló 1964. évi III. törvény alapján egy alacsonyabb szintû jogszabály, az 1/1967 (I. 31.) ÉM számú rendelet szabályozta, amely számos, a mai gyakorlat által felvetett kérdésre nem tartalmazott már kellõ törvényi választ.

A szóbeli elõterjesztés során elhangzott, hogy a törvényjavaslat szorosan összefügg az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló törvényjavaslattal. Ezért a bizottság indokoltnak tartotta, hogy e két törvényjavaslat parlamenti tárgyalására egyidejûleg kerüljön sor. Ezt megelõzõen a bizottság sürgette a mûemlékvédelmi törvényjavaslat mielõbbi beterjesztését, amelynek megtörténtét örömmel üdvözölte, illetõleg üdvözli. Megállapította, hogy a törvényjavaslat összhangban van az alkotmánnyal, és megfelel a nemzetközi szerzõdésekben foglaltakkal, Magyarország ez irányú, vállalt kötelezettségeivel.

A törvényjavaslat társadalmi-gazdasági bemutatása azonban kiegészítésre szorul. A bizottság fontosnak tartja, hogy a mûemlékek állapotának megõrzésére, fenntartásuk és helyreállításuk költségeire az elõterjesztõ részletes mûszaki-gazdasági számításokat végezzen, hogy a törvényjavaslat társadalmi-gazdasági hatásai felmérhetõk, elõre jelezhetõk legyenek. Fontos szempont, hogy az elõterjesztõ a mûemlékek vagyoni értékét is számításba vegye, különösen az állam tulajdonából ki nem adható, a mellékletben szereplõ 274 darab mûemlék, illetõleg mûemléki együttes kincstári értékét, továbbá ezek fenntartási, megóvási és helyreállítási költségeit is.

A bizottság súlyt helyezett arra, hogy a tárgyalás során megismerje a kormány és a szakma álláspontját a magyarországi építészeti, mûszaki és a velük összefüggõ mûvészeti alkotások megóvásának, használatának átfogóbb szakmai koncepciójáról, az állam és az önkormányzatok mûemlékvédelemmel kapcsolatos feladatairól, a társadalom szemléletének kedvezõbb irányba történõ alakításával kapcsolatos célkitûzésekrõl. Rendkívül fontos e tekintetben a különbözõ szakmai köztestületek, az építész- és mérnöki kamarák és nem utolsósorban a területi, megyei és települési fõépítészek mûemlékekkel kapcsolatos feladatainak megismerése is. A törvényjavaslat a jogszabályszerkesztés alapelveinek megfelel, logikai felépítése, közérthetõsége magas színvonalon készült.

Összefoglalva: a törvényjavaslat benyújtása idõszerû volt és szükséges. Indoklása megfelelõ, összhangja más törvényekkel és jogszabályokkal biztosított. A vita után a bizottság a törvényjavaslatot 14 igen és 2 tartózkodással általános vitára alkalmasnak tartotta, illetõleg tartja. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage