Simon József Tartalom Elõzõ Következõ

SIMON JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Elnök Asszony! Raskó képviselõ úr hozzászólásához szeretnék kapcsolódni ebben a két percben. Nagy örömömre szolgált, hogy annyi érzelemmel és túlfûtöttséggel lefolytatott vita után végre módom volt, módunk volt mindannyiunknak a tisztelt Ház színe elõtt egy higgadt, korrekt érvelést is hallani. Egy bizonyos szempontból teljesen logikus megközelítési mód mellett. Mindezekkel együtt kénytelen vagyok arra utalni, hogy a helyzetünk nem az, mint a dán mezõgazdaság szövetkezõinek a helyzete, hanem a kiindulási pont itt és most Magyarországon lényegesen eltérõ.

(12.00)

Nem számíthatunk arra, hogy a termelõk megalakítják szövetkezeteiket és majd megalakítják a részvénytársaságokba formálódó, vertikálisan, az érdekeiket szolgáló gazdasági társaságaikat annak érdekében, hogy a kezükben tartsák a saját piacaikat. Sajnos Magyarországon nem ez a helyzet. Éppen az elõzõ négy év élelmiszer-ipari privatizációja miatt egy kicsit más a kiindulási pont, és emiatt ténylegesen döntési szituációban van bárki, aki ebben a kérdésben véleményt formál. Hiszen - hogy visszautaljak arra a problémára, amit képviselõtársam világosan kifejtett - például a Ringa esetében ötvenen alapították ezt a szövetkezetet, de közel ezer a beszállítók száma. Ebbõl is nyilvánvalóan következik, ha a cég önmagában nem veszteséges és nem az a fõ probléma, hogy beszállítói közremûködés híján tönkremehet, illetve külsõ tõkebevonás nélkül nem állja meg a helyét a piacon, hanem az a kérdés, hogy hogy lehet az integrációt a termelõknek a beszállítói státuszához kötõdõ ezen túlmenõ jogait biztosítani, világos, hogy csak egy nyitott szövetkezet tudja ma ezt az esélyt számunkra biztosítani, és tulajdonképpen errõl szól ez a történet.

Részvénytársasági formában ez a kérdés itt és most, Magyarországon nem kezelhetõ. Úgy érzem, hogy nagyon lényeges, hogy ezt a lehetõséget és ezt a problémát érzékeljük, és igent mondjunk arra a kísérletre, ami remélem, hogy nem kísérlet, hanem egy gondolkodási módnak a realizálási lehetõsége. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage