Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Én úgy gondolom, miniszter úrnak nem kell bizonygatnom, hogy milyen jelentõsége van a közutaknak egy olyan országban, amely Európa középpontjában fekszik.

A közutaknak, vasutaknak egyaránt meghatározó a szerepe. Önök mégis az úthasználati díjat illetõen, a koncessziós szerzõdéseket illetõen olyan szerzõdéseket kötnek, hogy egyrészt titkosnak tekintik azt, másrészt olyan csillagászati összegû úthasználati díjat szabnak ki, hogy most Kecskemét környékén állampolgári engedetlenségre készülõdnek.

Kérdéseim ezek után: mekkora állami bevételek származnak a koncessziós autópályákból az építés és az üzemeltetés során? Milyen koncessziós díj van; mennyi a társasági adó; mennyi a befolyó összeg a hatósági díjak formájában; mit forgatnak vissza a bevételekbõl az utak fejlesztésére; miért nem mondják fel a mûködésképtelen koncesszió szerzõdéseket? Úgy gondolom, hogy a 157 milliárd forint üzemanyag- fogyasztási adóból kellett volna egy jelentékeny összeget visszafordítani a közlekedés fejlesztésére. Önök, sajnos, ezt nem tették, holott ön, miniszter úr, személy szerint a közlekedéspolitika koncepciójában emellett elkötelezte magát. A sanyarú helyzetben lévõ közlekedés fejlesztése helyett miért a sarcokra építenek? Várom igen tisztelt miniszter úr megtisztelõ válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage