Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Bizony nehéz kimondani ezt a "Sátoraljaújhely"-t, aki nem ott lakik.

Igen tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyûlés! Mint ismeretes, a kórházak egy része súlyos anyagi körülmények között vergõdik, csõd felé közeledik. A Népjóléti Minisztérium a kormány utasítására az önhibájukon kívül eladósodott kórházak számára konszolidációs pályázatot írt ki.

(13.40)

A pályázati lehetõség azon kórházak számára nyílt meg, melyek adóssága meghaladta az éves költségvetésük öt százalékát és vállalták a pályázattal járó teljes átvilágítási eljárást. A sátoraljaújhelyi kórház is elindult a pályázaton. Az átvilágítást a Népjóléti Minisztérium felkérésére két kft. végezte 1996 nyarán. Az átvilágított véleménye szerint a kórház adósságállománya 1995. december 31-én 128 millió forint volt. Erre az összegre tettek konszolidációs javaslatot a Népjóléti Minisztérium felé. Néhány napja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utasítására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól megjelent két munkatárs a kórházban, és ott az õ vizsgálatuk alapján az Egészségügyi Pénztár 51 millió forintban állapított meg a konszolidációs összeget. A kórház vezetése a kórház mûködési költségeit nem tudja tovább csökkenteni, csak a betegek és az ott dolgozók rovására. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által 51 millió forintban megállapított konszolidációs összeg a kórház jelenlegi adósságának felét sem teszi ki, így ezt a vezetés nem tudja elfogadni. A konszolidációs összeg 51 millió forint marad.

A kórház a továbbiakban mûködésképtelenné válik, mert a szállítók eddig is csak a konszolidáció lehetõségére való tekintettel hitelezték meg a kórháznak a gyógyszert. A kórház vezetése a kórház mûködésképtelenné válása esetén nem látja biztosíthatónak, sõt megoldhatónak a térség 168 ezer lakosának megfelelõ egészségügyi ellátását.

A térség betegei és az ott dolgozók iránt érzett aggodalmam miatt az alábbi kérdéseket teszem fel miniszter úrnak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár miért nem a Népjóléti Minisztérium által elfogadott konszolidáció alapján kívánja rendezni a kórház adósságállományát? Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár miért nem közölte (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) az intézményekkel, milyen elvek alapján akarja végrehajtani a konszolidációt? Végül pedig ki a felelõs a térség betegeinek ellátását illetõen, ha az újhelyi kórház mûködõképtelenné válik? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage