Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A történelemtanítás a történelemtanárokat képviselõ szakmai szervezetek, illetve egyletek, úgy látszik, örök gondot okoznak a Mûvelõdési Minisztériumnak, nemcsak az érettségi koncepcióval kapcsolatban, hanem most a nemzeti alaptanterv bevezetésével kapcsolatban is. Szinte nincs olyan hét, hogy ne üléseznének, ne nyilatkoznának a NAT bevezetésének problémáiról. A történelemtanítás persze csak egy tünet, ha úgy tetszik, csepp a tengerben, még ha kinek-kinek szíve szerint nagyon fontos dologról is van szó, de csak az egyik tárgy a többi között. De a történelemtanárok vetették föl talán a legszemléletesebben azokat a problémákat, amiket a törvényben elõírt, az önök által beterjesztett javaslat szerint a NAT bevezetése okoz.

Az egyik ilyen gond, hogy mikor lép életbe és milyen módszerek alapján, milyen rendszerben a nemzeti alaptanterv. Õket kell idézzem, amikor azt mondom, hogy szakmai érvek nem szólnak amellett, hogy egyszerre, az elsõ és a hetedik évfolyamon lépjen életbe a nemzeti alaptanterv, sokkal inkább szólnak amellett szakmai érvek, hogy csak az elsõ évfolyamon, és így felmenõ rendszerben egy harmonikus módon kerüljön bevezetésre a nemzeti alaptanterv, illetve ha ez nem megy, a kisebbik rossz, ahogyan itt megállapodtak a múlt héten vagy két héttel ezelõtt, hogy az elsõ, illetve az ötödik évfolyamon kerüljön bevezetésre a nemzeti alaptanterv.

Számos ok van még, ami amellett szól, hogy ilyen formában, ahogyan önök elképzelték, nem lehet '98 szeptemberére életbe léptetni kötelezõ jelleggel a nemzeti alaptantervet. A számos ok közül csak egyet említek meg befejezésül, ez pedig az, hogy nem készültek el a törvényben elõírt mintatantervek, nem készültek el a törvényben elõírt vizsgakövetelmények.

Várom a válaszát: mit kíván tenni a tárca a nemzeti alaptanterv bevezetése tárgyában, ha az elõre tervezett ütemezés nem megvalósítható?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage