Rácskay Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

RÁCSKAY JENÕ (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!

Közismert, hogy Ausztria sok területen segíti Magyarország európai integrációs csatlakozását, amit már Vranitzky kancellár többször is megerõsített.

A kancellári kijelentések szembekerülnek több osztrák politikus által hangoztatott véleménnyel is. Ezek a kijelentések már túlmutatnak azon, hogy egyszeri elszólásnak, belpolitikai hatásvadász gesztusnak értékeljék õket. Karl Stix burgerlandi tartományfõnök immár sokadszor formált olyan véleményt, most már maga mögött tudva más ausztriai tartományfõnököket is, amelyben kategorikusan ellenzi hazánk belátható idõn belüli európai uniós tagságát. A tartományfõnök legutolsó kijelentésében egyenesen tartományi katasztrófát vetít elénk. Kijelentésében odáig elmegy, ami most már engem, mint Vas megyei országgyûlési képviselõt és a külügyi bizottság tagját is érinti, kilátásba helyezi, hogy fellép az ellen, hogy az 1998-as osztrák európai uniós elnöki periódus alatt megkezdõdhessenek hazánk csatlakozási tárgyalásai.

(14.20)

Ez az új osztrák megközelítés már abban is jelentkezik, hogy fokozott, szinte már zaklató módon lépnek fel az osztrák hatóságok a határ túl oldalán a magyar beutazókkal szemben. Gyakoriak a mûszaki okokra hivatkozó rendszámlevételek, egyéb ellenõrzések. Azt hiszem, ezeket már nem lehet csak a szigorú európai uniós szabványokkal magyarázni.

Kérdezem tehát államtitkár urat, hogyan értékeli ezeket az osztrák részrõl megfogalmazódó kijelentéseket? Milyen lépéseket kíván tenni a kormányzat az osztrák hatóságok túlzott szigorával szemben? Hosszú távon kihathat-e ez a véleményeltérés a határmenti regionális együttmûködésre, a CBC-Phare programban érintett fejlesztésekre. Államtitkár úr, várom válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage