Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Kivételesen nem a cementipar privatizációjával, hanem az E-hitellel szeretnék foglalkozni, bár példaként említem az egyik cementgyárat. Az érvényben lévõ 28/1991. kormányrendelet, amely az egzisztencia-hitelrõl szól, 5. §-ában a következõket írja: "A hitelt és részletfizetési kedvezményt a belföldinek minõsülõ magánszemélyek és kizárólag e személyekbõl álló társaságok, szövetkezetek vehetik igénybe." Bár a kormányrendelet nem foglalkozik vele, hogy a pénzintézet eladhatja-e a hitelkövetelést és kinek, számomra világos a jogalkotók szándéka, hogy az E-hitel a hazai vállalkozókat hivatott segíteni.

A konkrét kérdésem az, hogy a Mezõbank hogyan adhatta el ez év októberében a Hejõcsabai Cementgyár magyar részvényeseivel szemben fennálló követelését, holott a magyar részvényesek napra pontosan fizették a kamatokat és a részleteket. Tovább, ha már eladta, hogyan adhatta el annak a Holder Banknak, akivel a magyar fél perben állt, és maga a Mezõbank is peres fél volt. Nyilván tisztában voltak vele, hogy a Holder Bank azonnal felmondja a hiteleket, és ezzel kétvállra fekteti ellenfelét, ami eddigi pereskedéseivel nem sikerült neki.

Tovább, hogyan asszisztálhatott ehhez a Bankfelügyelet? Kérdezem államtitkár urat, hogy lezártnak tekinti-e ezt az ügyet a pénzügyi kormányzat, és tesz-e valamit, ha igen, mit, a törvényesség helyreállítására? Figyelemmel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage