Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Sajátos dramaturgiai helyzetben én is a Magyar Rádiót érintõ ügyben szeretnék kérdést intézni államtitkár úrhoz. A kérdés a Magyar Rádió külföldre irányuló mûsorszolgáltatásának költségvetési támogatásával van összefüggésben.

A Magyar Rádió - talán köztudottan, talán kevésbé közismerten - kilenc nyelven sugároz külföldre irányuló mûsorokat, illetve van egy mûsora, a Szülõföldünk címû mûsor, amit anyanyelven, magyar nyelven sugároz, gyakorlatilag öt földrészre jut el különbözõ technikai megoldásokkal ez a mûsor.

Én azt hiszem, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni az oly sokat emlegetett euro-atlanti integrációs szempontjaink figyelembevételével a Külügyminisztérium által elfogadott európai kommunikációs stratégia végrehajtása szempontjából sem azt a tényt, hogy a Magyar Rádió ezekkel a mûsoraival nagyon nagymértékben járul hozzá az országpropagandához, a minél sikeresebb Magyarország-kép kialakításához.

A jogi helyzet az, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény 149. §-ának (2) bekezdése kötelezettségként állapítja meg, hogy a külföldre irányuló adások támogatásáról az éves költségvetési törvényben kell dönteni. Nem azt mondja, hogy arról, hogy ad-e pénzt az Országgyûlés erre a mûsorra vagy nem, hanem arról, hogy mennyi pénzt ad.

Van a Magyar Rádió esetében olyan kérdés, ahol a támogatás adásáról vagy nem adásáról lehet dönteni - ez a rádió mûvészegyütteseinek költségvetési támogatása -, itt ilyen alternatíva nincs, itt valamilyen támogatást kéne adni.

A költségvetési törvény elõkészületei során ezen mûsorszolgáltatás támogatási igényeként 484 millió forintot jelölt meg a Magyar Rádió, ezt a támogatást nem kapta meg, és az Országgyûlés nem szavazta meg a készülék-üzembetartási díjak felosztásának azt a változatát, ahol a korábban hatályos összeghez képest nagyobb összeget kapott volna a rádió.

A kérdésem az, hogy hogyan mulaszthatta el a kormány, illetve a kormánytöbbség ezen törvényi kötelezettségének a teljesítését, a külföldre irányuló mûsorszolgáltatás támogatását. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage